Zbúrajte stereotyp! Jedzte viac tuku pre štíhlejšie telo a lepšie zdravie

Tuky v strave

Jednoduchým spôsobom, ako zlepšiť telesnú stavbu a zdravotný stav, je prejsť na nízkosacharidovú a „tučnú“ (vysokotukovú) diétu. Porušte všetky pravidlá a ponorte sa do chutných potravín, ako sú napríklad vajcia, syry,  čokoláda, orechy a šťavnaté stejky, spolu s akceptovanými tukmi ako sú avokádo, olivy či losos.

Okrem toho, že vám budú závidieť všetci priatelia, ktorí sú zaseknutí v nízkotučnej diéte a počítaní kalórií, konzumácia väčšieho množstva tuku má veľa prekvapujúcich benefitov. Nasledujúci zoznam vám dá dosť dôvodov na to, aby ste skoncovali s nízkotučnou stravou.

1. Lepšia metabolická flexibilita. Najväčším prínosom nízkosacharidových a vysokotučných diét je, že od tela vyžadujú schopnosť využívať tuk ako palivo – teda nie cukor. Telo sa tak ľahko „prepne“ na výhodnejší energetický zdroj, čo znamená, že budete mať zdravší metabolizmus a menšie riziko vzniku cukrovky.

2. Už nemusíte jesť každé dve hodiny. Jesť v pravidelných a krátkych časových intervaloch nie je vždy jednoduché. Diéta s vysokým obsahom tukov tak zlepší aj vašu produktivitu. Budete dlhšie sýty, čaká vás menej varenia aj jedenia a interval medzi jedlami sa výrazne predĺži.

3. Chudnutie bez námahy. Tuk v strave je chutný a sýty – len pomyslite na mandle, čokoládu, lososa či slaninu. Diéta s vysokým obsahom tuku a minimom sacharidov zlepšuje metabolizmus, kontroluje apetít a zvyšuje hladinu hormónov, ktoré majú na starosti spaľovanie tuku.

4. Viac svalovej hmoty. Vysokotuková diéta zlepšuje produkciu testosterónu a rastového hormónu, a zároveň redukuje vnútorné zápaly. Výsledkom sú väčšie prírastky svalovej hmoty pri silovom tréningu. Muži – budete mať viac svalov. Ženy – vaše krivky budú pevnejšie.

5. Lepšia nálada a šikovnejší mozog. Mozgové neuróny sú ukryté v tukovej vrstve. Druh tuku určuje všetko – od kognitívnych funkcií po našu dobrú náladu. Nasýtené tuky a DHA z rybieho oleja poskytujú suroviny pre tú najlepšiu funkčnosť mozgu.

6. Silnejšie kosti a menej osteoporózy. Tuky poskytujú biologicky dostupné živiny (vitamíny D, K2, vápnik), ktoré podporujú stavbu kostí. Jedzte dostatok nasýtených (mlieko, vajcia, mäso) aj mononenasýtených tukov (avokádo, olivy) a vaše kosti sa vám poďakujú.

7. Nižšie riziko rakoviny. Obmedzenie procesovaných tukov (transmastné tuky a rastlinné oleje – kukuričný či sójový) v prospech celých tukov (avokádo, olivy, maslo, mäso) môže spomaliť vývoj nádorov a znížiť riziko vzniku rakoviny.

8. Nižší oxidatívny stres a menej zápalov. Tuk je „čistejší“ pri spaľovaní na energiu než sacharidy. Generuje menej voľných radikálov, ktoré poškodzujú tkanivá a spôsobujú zápaly a choroby.

9. Menej nádchy a chrípky. Nasýtené tuky v masle a kokosovom oleji obsahujú mastné kyseliny, ktoré majú antimikrobiálne, antivirálne a antifungálne vlastnosti. Tým pomôžu bojovať s patogénmi a redukovať infekcie.

10. Lepšie reprodukčné zdravie. „Dobré tuky“ umožňujú robustnú produkciu androgénnych hormónov, čím zlepšujú signalizáciu génov zapojených do reprodukcie. Výsledkom je silnejšie libido a lepšia plodnosť.

Zdroj: http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1363/Break_The_Rules_Eat_More_Fat_For_Peak_Health_A_Lea.aspx

Komentáre

Related posts

Leave a Comment