Vyrobte si vlastný jogurt

Domáci jogurt

Hoci pretrváva konflikt medzi názormi o pozitívnych benefitoch a negatívnych následkoch konzumácie mliečnych výrobkov, väčšina spoločnosti sa zhodne v tom, že čisté fermentované mliečne výrobky sú najstráviteľnejšou formou. Živé kultúry v jogurte a kefíre pomáhajú obnoviť probiotiká v našich črevách, čo je nevyhnutné pre plynulý a funkčný zažívací systém.

Pri jogurte (a všetkých mliečnych produktov) je kvalita rozhodujúca. Na to, aby ste získali najlepší a najčerstvejší jogurt, je potrebné si ho rovno vyrobiť doma. Nie je to nič náročné a výsledok vás poteší. Aj keď sme zvyknutí konzumovať jogurty „na sladko“, čerstvý domáci jogurt je rovnako vhodný aj do slaných jedál, mäsových príloh či šalátových dresingov.

Na dobrý jogurt potrebujete najskôr dobré mlieko. Najlepšou voľbou je úplne čerstvé, surové mlieko z kráv pasených na lúkach. Ak však nepoznáte žiadneho farmára, druhou najlepšou voľbou je čo najmenej pasterizované čerstvé mlieko s prívlastkom organické. To už je možné zohnať aj v Tesku.

Druhou a poslednou ingredienciou je živá kultúra. Môžete ju kúpiť samostatne, no rovnako dobre si jogurt pripravíte aj z čerstvého a kvalitného kúpeného jogurtu. Najlepšie z plnotučného, bieleho, organického jogurtu bez prísad a s obsahom živých kultúr (túto informáciu by ste mali nájsť na obale). Kontrolujte pri nákupe dátumy expirácie a vyberte si najčerstvejší jogurt. Časom totiž tieto kultúry starnú a umierajú, preto je „mladý“ jogurt najvhodnejší.

Na samotnú prípravu domáceho jogurtu budete potrebovať pár nástrojov. Môžete si kúpiť jednoúčelové zariadenia na prípravu jogurtu, ale to nie je nutné. Postačí dobre izolované nádoba (chladiaci box či aspoň termotaška) a fľaše s horúcou vodou. Ďalej potrebujeme panvicu, sterilnú sklenenú nádobu s objemom aspoň 1 liter a potravinársky teplomer.

Základným výrobným procesom je zohriatie mlieka na jeho zahustenie a usmrtenie nežiaducich baktérií, primiešanie živej kultúry a udržanie teploty nad 42° po dobu 10 – 24 hodín. Po tomto procese vydrží jogurt v chladničke dva týždne.

Ingrediencie:

1 liter organického, čerstvého, surového mlieka od kráv pasených trávou (alebo aspoň čo najpodobnejšie mlieko)

3 lyžice organického, čerstvého, plnotučného jogurtu bez prísad

Ešte pred tým, než začnete s prípravou jogurtu, zohrejte izolovanú nádobu (chladiaci box, termotašku) tým, že do nej vložíte fľaše s horúcou vodou. Jogurt v procese fermentácie bude potrebovať teplé prostredie.

Zohrejte mlieko na panvici na teplotu 82 – 83° a pravidelne miešajte. Vyhnite sa vretiu! Kým sa mlieko zohrieva, vložte jogurt do sterilnej sklenenej fľaše. Mlieko po dosiahnutí požadovanej teploty nechajte ochladnúť na približne 43° a prilejte do sklenenej nádoby s jogurtom. Sterilným nástrojom zmes rozmiešajte.

Sklenenú fľašu uzavrite a vložte do predohriatej izolovanej nádoby. Jogurt bude potrebovať teplotu okolo 42° aspoň na 10 hodín, snažte sa ju udržať výmenou fliaš s horúcou vodou či veľmi dobrou izoláciou, napríklad uterákom.

Po desiatich hodinách skontrolujte chuť a textúru. Ak jogurt zhustol a má charakteristickú chuť, môžete ho vložiť do chladničky na neskoršiu konzumáciu. Ak nie je dostatočne hustý či chutný, znovu si pripravte fľaše s horúcou vodou a nechajte jogurt „pracovať“ ďalších 12 hodín.

Komentáre

Related posts

3 thoughts on “Vyrobte si vlastný jogurt

  1. Rasto Onufer

    Zdravím, chcem sa opýtať v čom je taký jogurt lepší od kúpeneho, keďže pasterizácia prebehne aj tu.

    1. Peter Vajda

      Dobry den, Rasto,

      existuje vela dovodov. Za vsetky spomeniem:
      1. Prospesne bakterie v jogurte (L. acidophilus) su najaktivnejsie a v najvacsom pocte v cerstvom jogurte. Narozdiel od jogurtu z obchodu, pri domacom si mozete byt isty cerstvostou a teda najvacsim efektom bakterii.
      2. Sladidla/farbiva/konzervanty/zahustovadla – vacsina jogurtov s vynimkou BIO a podobnych obsahuje aditiva na zvyraznenie chute, konzistencie, farby… Hoci netvrdim, ze su vsetky skodlive, istota je istota.
      3. Cena – liter plnotucneho mlieka je podstatne lacnejsi ako liter plnotucneho jogurtu.
      4. Chut – to treba skusit, tazko sa rozdiel verbalizuje. Snad je rozdiel v chuti sposobeny tym, ze pri velkovyrobe sa nedba na kvalitu pouzitych surovin? Ktovie.

      Samozrejme, jogurt sa da pripravit aj bez pasterizacie, neodporucam to vsak pre zdravotne rizika. Rovnako som pocul o „hybridnej“ pasterizacii, pri ktorej sa sice mlieko zohreje na tych 70°C, ale schladi sa okamzite, nie az po hodine. Mozno je to spravny kompromis.

      S pozdravom

      Peter Vajda

      1. Rasto Onufer

        Dakujem za odpoved.

Leave a Comment