Upravujú chemici nezdravé jedlo tak, aby bolo návykové a prejedali sme sa ním?

Návykové potraviny

Titulok znie konšpiračne. Prečo by niekto hazardoval s našim zdravím? Naozaj existujú ľudia, ktorých prácou je upravovať zloženie jedla tak, aby bolo návykové a my sme sa ním prejedali?

Áno.

Možno vás prekvapí, že jedlo, ktoré jeme dnes, sa ani zďaleka nepodobá na jedlo, ktoré sme jedli v dávnej minulosti. Už nelovíme, nezbierame a nepestujeme to, čo si ukladáme na stôl. Väčšina jedla sa teraz vyrába vo fabrikách.

A niektoré potraviny z fabrík ani veľa skutočného jedla neobsahujú. Poznáte to z etikiet: kukuričný sirup, sójový lecitín, palmový olej, škrob, éčka od výmyslu sveta. To nie sú v prirodzených podmienkach potraviny. Stačí pridať pár príchutí, sladidiel a vedieť to „dobre namiešať“.









Aký to má všetko dôvod? Vyrobiť jedlo čo najchutnejšie, čo najnávykovejšie a čo najlacnejšie. Výsledkom by totiž mala byť potravina, ktorej zjeme veľa, budeme si ju kupovať často a náklady na jej výrobu budú čo najnižšie (vybavujú sa vám teraz sladkosti?).

Nasledujúce video je náhľadom do priemyslu potravinových príchutí:

Ako sa vyrába jedlo, z ktorého priberáme

Existuje veľa spôsobov, ako zlepšiť chuť jedla, aby pre nás jeho konzumácia bola pôžitkom.

Overenou a účinou je kombinácia cukru, soli a tuku. Toto „kombo“ maximalizuje efekt potravín na naše chuťové receptory a najmä na centrá odmeny v mozgu. Pridanie umelých príchutí robí jedla s týmito surovinami jednoducho neodolateľné.

Potravinársky priemysel využíva naplno slabiny nášho mozgu a hormónov. Nie preto, že je to konšpirácia, ktorá má vyhladiť ľudstvo. Ale preto, že ak potraviny môžu spôsobiť závislosť, treba ich tak vyrábať a predávať.

Potravinársky primysel má za úlohu zarábať peniaze a predávať potraviny. Keď sú jedlá veľmi chutné a vyvolávajú v nás pocit odmeny, staneme sa od ich konzumácie závislými. To urobí z jednorazového zákazníka pravidelného zákazníka, ktorý pre potravinársky priemysel znamená sústavný prívod peňazí.

Problém takéhoto jedla je, že ničí zdravie ľudí.

Prebytok jedla, založeného na cukroch, rastlinných olejoch a umelých príchutiach je jedným z kľúčových faktorov epidémie obezity a cukrovky.

Zdroj: authoritynutrition.com

Komentáre

Related posts

Leave a Comment