Sú teflónové panvice bezpečné?

Je teflónový riad bezpečný?

Nepriľnavé panvice sú veľmi populárne na každodenné varenie. Ich povrch totiž umožňuje robiť palacinkové „saltá“, tvoriť krásne volské oká či praženicu. Na starých panviciach by takéto pokrmy určite skončili pripečené k povrchu.

No existujú aj obavy, že takéto nepriľnavé povrchy ako napríklad teflón, môžu byť pre naše zdravie škodlivé. Dokonca niektoré zdroje tvrdia, že používanie teflónu môže spôsobiť rakovinu.

V dnešnom článku sa detailne pozrieme na takýto riad, jeho vplyv na zdravie a či je vôbec bezpečné ho v kuchyni používať.

Čo tvorí povrch nepriľnavej panvice?

Pre nepriľnavosť majú panvice či hrnce povrch potiahnutý materiálom s názvom polytetrafluóretylén (PTFE) – známejším pod názvom teflón.

Telfón je syntetická chemikália, zložená z atómov uhlíka a flóru. Prvýkrat bola vyrobená v tridsiatych rokoch minulého storočia a jej výhodou je nereaktívny, nelepivý a takmer dokonalo hladký povrch.

Nepriľnavosť robí z teflónových panvíc veľmi pohodlných a užitočných pomocníkov. Stačí im len málo oleja či masla a dokážu jedlo pripraviť zdravšie a jednoduchšie.

Teflón má aj iné využitie – napríklad ako povrchová ochrana káblov, ochrana látky či kobercov, a vodeodolná vrstva na nepremokavom oblečení.

V posledných rokoch sa ale bezpečnosť používania teflónu v kuchyni dostala do ostrej debaty. Obavy sa sústredia na chemikáliu s názvom kyselina perfluóroktánová (PFOA), ktorá sa v minulosti využívala pri výrobe nepriľnavého kuchynského riadu.

Teflón a PFOA

Dnes už žiadne teflónové panvice v obchodoch neobsahujú PFOA. Znepokojujúce štúdie skúmajúce vplyv PFOA na naše zdravie sú teda neaktuálne.

Do roku 2013 ste si však mohli kúpiť teflónový riad aj s obsahom PFOA. Kým väčšina PFOA sa štandardne zničí pri výrobe teflónu, malá časť sa stále nachádzala aj vo finálnom produkte. Napriek tomu výskum zistil, že samotné teflónové riady nie sú významnejším zdrojom vystavenia organizmu PFOA.

PFOA je spájaná s množstvom zdravotných problémov, vrátane porúch štítnej žľazy, chronických ochorení obličiek, pečene či rakoviny semenníkov, no aj celkovou neplodnosťou a nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Americký prieskum z rokov 1999 a 2000 ukázal, že PFOA sa nachádza v krvi až 98% ľudí. Program z roku 2006 urýchlil elimináciu tejto kyseliny z teflónových produktov. Práve preto od roku 2013 nie je možné zakúpiť teflónový riad s obsahom PFOA.

Nebezpečenstvo prehrievania

Vo všeobecnosti je teflón bezpečný a stabilný. Pri teplotách nad 300 stupňov Celzia sa však teflónový povrch začína rozpadať a do vzduchu uvoľnovať chemikálie. Inhalovanie týchto výparov môže viesť k tzv. teflónovej horúčke – horúčke spôsobenej polymérovými výparmi. Príznaky má podobné ako chrípka – zimnice, horúčky, bolesti hlavy aj tela. Symptómy sa objavia 4 – 10 hodín po inhalovaní a zvyčajne odoznejú do 12 – 48 hodín.

Vo svete sa vyskytlo aj niekoľko málo prípadov s vážnymi následkami vystavenia sa prehriatemu teflónu, vrátane poškodenia pľúc. Vždy však šlo o extrémne teploty (aspoň 390°C) a extrémne dlhé trvanie (aspoň 4 hodiny).

Ako minimalizovať riziko pri varení

Ak dodržiavate základné bezpečnostné zásady, varenie na nepriľnavých povrchoch bude bezpečné, zdravé a jednoduché.

Riziko môžete minimalizovať nasledujúcimi tipmi:

Nepredhrievajte prázdnu panvicu: Prázdna teflónová panvica môže dosiahnuť vysokú teplotu už za pár minút a potenciálne uvoľňovať polymérový výpary. Kým začnete zohrievať panvicu, uistite sa, že v nej máte napríklad olej.
Nepoužívajte vysoké teploty: Varte na nízkych až stredných teplotách a vyhnite sa grilovaniu na panvici – táto technika vyžaduje teploty nad hranicou odporúčaných teplôt pre nepriľnavé povrchy.
Vetrajte: Keď varíte, používajte na odvetrávanie digestor alebo otvorte okno, aby ste sa vyhli akumulácii akýchkoľvek výparov.
Používajte drevené alebo silikónové nástroje: Kovové kuchynské príbory môžu poškrabať povrch panvice a tak znížiť životnosť nepriľnavých povrchov. Z rovnakého dôvodu panvice neumývajte drátenkami, ale hubkami.
Nepoužívajte starú panvicu: Keď sa začne teflónový povrch viditeľne rozpadávať, panvicu vyhoďte.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/nonstick-cookware-safety/

Komentáre

Related posts