Škorica: úspešný pomocník v boji s cukrovkou

Škorica

Cukrovka je choroba charakterizovaná abnormálne vysokou hladinou cukru. Ak sa nelieči, môže viesť ku komplikáciám, vrátane ochorení srdca, obličiek či k poškodeniu nervov.

Liečba cukrovky zahŕňa lieky a injekcie inzulínu, no cukrovka sa dá kontrolovať aj vhodným výberom potravín. Skvelým príkladom je škorica, bežne používané korenie, ktoré sa do sladkých aj slaných jedál pridáva po celom svete.

Škorica má viacero zdravotných benefitov, vrátane schopnosti znižovať hladinu krvného cukru a kontrolovať diabetes.

Nasledujúci článok vám prezradí všetko, čo potrebujete vedieť o škorici a jej vplyve na cukor v krvi a cukrovku.

Čo je škorica?

Škorica je aromatické korenie získavané z niekoľkých druhov Cinnamomum stromov (škoricovníkov). My si škoricu asociujeme s pečivom či raňajkovými cereálami, no v tradičnej medicíne sa používa už tisíce rokov, rovnako aj ako potravinový konzervant.

Na získanie škorice je potrebná vnútorná kôra stromov škoricovníka. Kôra sa vysuší až na pokrútené „paličky“ tak, ako ich poznáme, a tie sa potom môžu rozomlieť na prášok.

Väčšina škorice na trhu patrí k dvom hlavným druhom:
Cejlónska škorica: Nazývaná aj „pravá škorica“, najdrahší druh škorice
Škorica cassia: Nazývaná aj „nepravá škorica“, je lacnejšia a na trhu prevažuje

Aj keď oba typy sa predávajú pod rovnakým označením škorica, predsa len sú medzi nimi zásadné rozdiely, na ktoré sa v článku pozrieme neskôr.

Antioxidanty škorice majú množstvo benefitov

Rýchly pohľad na nutričné hodnoty škorice ešte nemusí napovedať, že ide o skutočnú superpotravinu. Aj keď škorica neobsahuje veľa vitamínov a minerálov, má veľké zastúpenie antioxidantov, vďaka ktorým získala svoje zdravotné benefity.

Skupina vedcov porovnávala množstvo antioxidantov v 26 rôznych koreniach a bylinkách a zistila, že škorica je na antioxidanty druhým najbohatším korením na svete – po klinčekoch.

Antioxidanty sú dôležité, pretože pomáhajú telu redukovať následky oxidatívne stresu – poškodenia buniek, spôsobeného voľnými radikálmi.

Už 500 miligramov škorice denne dokáže pri 12-týždňovom užívaní podľa štúdií znížiť ukazovatele oxidatívneho stresu o 14%. Nejde o žiadne nevýznamné číslo, keďže oxidatívny stres stojí na počiatku takmer každého chronického ochorenia, vrátane cukrovky II. typu.

Škorica môže napodobniť inzulín a zvýšiť inzulínovú senzitivitu

U ľudí, ktorí trpia cukrovkou, buď pankreas neprodukuje dostatok inzulínu, alebo bunky na inzulín dostatočne nereagujú. Výsledkom je vysoká hladina krvného cukru.

Škorica môže znížiť hladinu cukru v krvi a bojovať tak s cukrovkou. Napodobňuje efekty inzulínu a zvyšuje transport glukózy do buniek. Krvný cukor tlmí tiež zvýšením inzulínovej senzitivity, čím sa inzulín stáva efektívnejším pri preprave a ukladaní glukózy.

Jedna zo štúdií skúmala vplyv konzumácie škorice na inzulínovú senzitivitu a potvrdila, že priaznivý efekt nastáva hneď po konzumácii a trvá ďalších dvanásť hodín. V inej štúdií sa inzulínová senzitivita účastníkov zvýšila po dvojtýždňovej suplementácii škoricou.

Škorica znižuje hladinu cukru po jedle

V závislosti od veľkosti jedla a podielu sacharidov sa môže hladina krvného cukru po jedle výrazne zvýšiť. Fluktuácie v hladine krvného cukru môžu zvýšiť úroveň oxidatívneho stresu a zápalov, ktoré môžu v tele spôsobiť veľké škody a vystaviť organizmus riziku vzniku chronických ochorení.

Škorica pomáha tlmiť nárast cukru v krvi po jedle. V jednej štúdii vedci podávali účastníkom spolu s ryžovým pudingom aj šesť gramov škorice. Výsledkom bolo pomalšie vyprázdňovanie žalúdka a menší nárast hladiny glukózy v porovnaní s konzumáciou pudingu bez škorice.

Iné štúdie naznačujú, že miernejší nárast cukru v krvi je spôsobený blokovaním tráviacich enzýmov, ktoré rozkladajú sacharidy v tenkom čreve.

Cejlónska vs. cassia: Ktorá škorica je lepšia?

Škorica sa väčšinou delí do tvoch skupín – cejlónska škorica a škorica cassia.

Cassia je získavaná z niekoľkých odlišných druhov škoricovníkov. Je lacná a nachádza sa v drvivej väčšine potravín, ktoré nájdete v obchode.

Cejlónska škorica je získavaná výlučne zo stromu Cinnamomum verum. Je podstatne drahšia a zriedkavejšia ako škorica cassia. Štúdie ukázali, že cejlónska škorica obsahuje viac antioxidantov než škorica cassia.

Viac oxidantov v cejlónskej škorici môže znamenať aj viac benefitov v porovnaní so škoricou cassia. Väčšina štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívne účinky škorice, pracovala práve so škoricou cassia, preto je náročné zhodnotiť, o koľko je cejlónska škorica lepšia.

So škoricou opatrne

Cassia škorica má nie len nižší obsah antioxidantov, ale zároveň obsahuje viac potenciálne škodlivej látky s názvom kumarín.

Niekoľko štúdií na hlodavcoch ukázalo, že kumarín môže byť toxický pre pečeň, čo vyvoláva oprávnené obavy aj pri ľudskom zdraví. Denná dávka kumarínu by v našej strave nemala podľa odborníkov prekročiť množstvo 0,1 mg/kg hmotnosti (teda 8 miligramov pre 80-kilového muža). Pri priemernom množstve kumarínu v škorici cassia to teda znamená maximálny denný príjem škorice na úrovni 2,5 gramu.

Cejlónska škorica obsahuje oveľa nižšie množstvo kumarínu než škorica cassia, preto je náročné „predávkovať“ sa ňou.

Pozor by si mali dať aj ľudia trpiaci cukrovkou, ktorí sa liečia tabletkami či inzulínom. Pridaná škorica by spoločne s liečbou mohla spôsobiť príliš nízku hladinu cukru v krvi – hypoglykémiu.

Deti a tehotné ženy by rovnako mali konzultovať zvýšenú konzumáciu škorice so svojim lekárom.

Koľko škorice je akurát?

Benefity škorice pri znižovaní hladiny glukózy v krvi sú dobre preskúmané. Napriek tomu neexistuje konsenzus v tom, koľko škorice by sme denne mali zjesť a koľko je už priveľa.

Štúdie väčšinou využívajú množstvo 1 až 6 gramov denne, či už vo forme suplementov alebo korenia pridaného do jedla. Jedna štúdia dokonca zistila, že hladina krvného cukru sa zníži do rovnakej miery pri užití 1, 3 či dokonca 6 gramov škorice.

Množstvo štúdií tiež ukázalo, že podiel kumarínu sa v cassia škoriciach môže výrazne odlišovať. Preto sa javí byť múdre nekonzumovať viac ako gram škorice denne, aby ste neriskovali nadmerný príjem kumarínu.

Pri cejlónskej škorici si až taký pozor dávať nemusíte. Až šesť gramov cejlónskej škorice totiž stále obsahuje tolerovateľné množstvo kumarínu.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/cinnamon-and-diabetes/

Komentáre

Related posts