Sedem prelomových faktov v boji s obezitou

V dnešnom článku sa pokúsime priblížiť závery z pravidelnej konferencie Americkej spoločnosti bariatrických lekárov (teda lekárov, ktorých zameraním je chirurgická liečba obezity). Našincovi môže byť táto spoločnosť ukradnutá, rovnako tak aj jej členovia. Predsa len, je to „za morom“. Dôležitá je však svetová špička v oblasti výživy, ktorá prezentovala roky výskumov. Informácie, ktoré zazneli, môžu rozšíriť obzory každému, kto sa zaujíma o zdravú výživu. Keďže však ide o novinky vo výskume, nie je potrebné si z nich robiť mantru, len ich brať do úvahy pri najbližšom čítaní „zaručených diétnych tipov“ v ženskom magazíne.

1. Percentuálne zastúpenie bielkovín v diéte nič nevyjadruje

Množstvo bielkovín v strave je nutné vyjadrovať v absolútnych hodnotách, teda v gramoch na deň, nie v percentuálnom pomere k ostatným prijímaným živinám. Diéta, ktoré sa môže javiť ako vysokobielkovinová – napríklad 40% denne prijatých kalórií z bielkovín – taká byť vôbec nemusí. Pri drastickej diéte s redukovaným príjmom kalórií aj týchto 40% nemusí znamenať dostatočný príjem proteínov.  Pre každú diétu je potrebné merať príjem bielkovín v gramoch, nie v kalorickom zastúpení.

2. Na rast svalov je potrebných 30 gramov bielkovín v jednej porcii

Ak má porcia menej ako 30 gramov bielkovín, do svalov sa nedostanú, zvýšia len kalorický príjem. To však neznamená, že si máte na večeru dať 90 gramov bielkovín, ako je „dobrým zvykom“ kulturistov. Znamená to zvýšený príjem bielkovín počas celého dňa. Donald Layman, jeden zo špičkových výskumníkov v oblasti výživy, nazýva toto množstvo „bielkovinovou bariérou“. Práve táto bariéra vysvetľuje, prečo mnoho žien, ktoré si na raňajky dajú jedno vajíčko s cereáliami, nechudne a netvaruje si postavu. V takýchto raňajkách je bielkovín málo.

Aj keď zvýšením množstva prijímaných bielkovín nebudete automaticky vyzerať ako Mr. Olympia, rôzne štúdie stavby tela ukazujú, že aj bez cvičenia je možné ovplyvniť podiel beztukovej hmoty, teda aj svalov. Prijmite v jedle menej ako 30 gramov bielkovín a zvýšite len kalorický príjem. Prijmite v jedle viac ako 30 gramov bielkovín a stimulujete rast svalov.

3. Obezitu spúšťa „obžerstvo“ počas dňa

Dnes už vieme, že medzi jedením pamlskov (dobrôt) počas dňa a obezitou nie je celý reťazec nepochopiteľných javov. Aj mytologické fitness príslovie „jedz každé dve hodiny“ je už, našťastie, na ústupe. Dnešná populácia totiž nedokáže pochopiť koncept „mini-jedál“ počas dňa. Navyše, väčšina z nás skutočne nepotrebuje „dotankovať“ každé dve hodiny. Dajte telu šancu relaxovať a vrátiť hladinu inzulínu a krvného cukru do normálu. Ak sú Vaše hlavné jedlá počas dňa správne, nebudú Vám chýbať rôzne snacky – pamlsky.

4. Ak ste hladný medzi raňajkami a obedom, vaše raňajky boli slabé

Znie to „neškolene“, ale práve tieto slová použil profesor výživy pri prezentácií – a mal pravdu. Raňajky s vysokým podielom bielkovín a nízkym podielom sacharidov (chlieb, zemiaky, cereálie) a zvýšeným podielom tuku Vás zasýti až do obeda. Najmä vtedy, ak sú v hre aj vajcia.

5. Pozorovania vždy potvrdia už známe fakty

Opíšeme si situáciu, ktorá sa pri výskumných pozorovaniach stáva neustále. Výskumníci vyberú niekoľko potravín, ktoré sú všeobecne považované za zdravé – ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny – a potom sa pýtajú účastníkov výskumu, koľkokrát týždenne tieto zdravé jedlá prijímajú. Nastane prekvapenie? Nie. Ľudia, ktorí sa riadia rozšírenými odporúčaniami o zdravej výžive v drvivej väčšine prípadov aj zdravo žijú. Menej fajčia, pijú, viac cvičia. Tento jav sa nazýva „efekt zdravého človeka“.  Takže aj keď sú niektoré odporúčania nezmyselné (napríklad „prestaňte jesť cholesterol“), pozorovanie potvrdí ich správnosť. Ak však súčasne skúmame desať vecí (zeleninu, cereálie, mlieko, vajcia, ovocie, strukoviny…) naraz, len ťažko zistíme, ktorá naozaj prospieva a ktorá sa len vezie na „haló“ efekte.

Napríklad celozrnné výrobky môžu mať nulový vplyv na zdravotný stav pozorovaných ľudí, ale sú v jednom vlaku s ovocím, zeleninou, rybami a cvičením, ktoré pozitívny efekt majú. Funguje to aj naopak. Nasýtený tuk nemusí mať nič spoločné so zlým zdravotným stavom, no vezie sa vo vlaku s fajčením, pitím, jedením spracovaného mäsa a sedavým životným štýlom. Možno by sme sa preto mali zamerať na vyhodnocovanie týchto potravín v inom svetle a iným spôsobom. Nezdravo žijúci ľudia nejedia LEN nezdravé potraviny a naopak.

6. Životný štýl znamená viac ako samotné jedlo

Začína sa ukazovať, že naše živoné návyky – vo význame kombinácií potravín, ktoré prijímame, cvičenia, spôsobu života – sú dôležitejšie než akákoľvek samostatná potravina. Zázračné nemusia byť práve čučoriedky, ale kombinácia čučoriedok, špenátu, organického mäsa a cvičenia tri dni v týždni. Množstvo štúdií sleduje zbytočne len frekvenciu prijímania jedla – koľkokrát do týždňa napríklad jete vajcia. Ľudia, ktorí jedia vajcia od sliepok z voľného chovu a k tomu konzumujú kilá zeleniny nie sú rovnakí ako tí, ktorí jedia vajcia v McDonalde s hranolkami a pečivom. Obe skupiny však spadajú do vzorky, ktorá prijíma povedzme 8 vajec do týždňa. Netreba však zdôrazňovať, že životný štýl týchto ľudí a rovnako aj ich zdravotný stav budú úplne odlišné.

7. Nová téma v chudnutí a zdraví: mikroflóra

Doktor David Williams na prednáške naznačil, že redukcia hmotnosti pacientov po bypase žalúdka nie je spôsobená zmenšením objemu žalúdka, ale operačne navodenou zmenou mikróbov v hrubom čreve. „Čím je telo menej efektívne pri konvertovaní jedla na energiu, tým viac jedla musíte prijať, aby ste ostali nažive“, hovorí doktor Williams. Udržiavanie zdravej mikroflóry v hrubom čreve je najzákladnejšou úrovňou prevencie.

Hoci myšlienka doktora Williamsa nie je potvrdená štúdiami, určite sa v budúcnosti dočká aj takejto pozornosti.

Slovo na záver

Možno, že neexistuje univerzálna odpoveď na zdravú výživu. Možno, že je táto odpoveď rozličná pre každého človeka a závisí od stoviek faktorov. A možno je najlepším spôsobom na nájdenie „odpovede“ neustále vzdelávanie, otvorenosť novým myšlienkam a odhodlanosť vzdať sa zaužívaných mýtov – napríklad aj tých, že nasýtené tuky a diétny cholesterol spôsobujú choroby srdca – ale o tom neskôr.

Zdroj: Jonny Bowden – 7 Big Breakthroughs for Burning Fat and Building Muscle

Komentáre

Related posts

Leave a Comment