Prekyslenie organizmu? Marketingový mýtus

Prekyslenie organizmu? Mýtus

Ak sa na internete pohybujete dlhšie ako dva dni, určite ste sa už stretli s reklamou (či iným rafinovaným ponúkaním) zázračných prostriedkov na „odkyslenie organizmu“. Podľa predajcov týchto „liekov“ je práve prekyslený organizmus príčinou väčšiny civilizačných ochorení. Hneď na začiatku však túto teóriu nahlodáme faktom – konzumácia vápnika, MMS či alkalickej liečivej vody nedokáže ovplyvniť kyslosť organizmu. Ak nabudúce budete čítať alebo počuť o doplnkoch výživy na „odkyslenie organizmu“, vedzte, že dotyčný človek nevie o výžive a fyziológii nič viac, než šarlatánsko-marketingové nezmysly.

Rovnako by ste nemali veriť, že akékoľvek jedlo dokáže zmeniť aciditu/alkalitu organizmu. Neexistuje potravinya ktorá by dokázala zmeniť pH v organizme na inom mieste ako v moči. Žalúdok je taký kyslý (má pH 2), že žiadna potravina to nedokáže zmeniť. Citrusy, ocot či akýkoľvek vitamín nedokáže zmeniť aciditu Vášho žalúdka ani krvi. Konská dávka vápnika či antacidov nedokáže zmeniť kyslosť žalúdka na viac než pár minút. Ak by ste sa rozhodli piť chemikálie na kilá, aby ste dosiahli trvalú, prípadne hlbokú zmenu pH žalúdka, umriete.

Všetky potraviny, ktoré opúšťajú žalúdok, majú kyslé pH. Vstúpia do tenkého čreva, kde sekréty pankreasu neutralizujú žalúdočné kyseliny. Bez ohľadu na to, čo jete, teda bude jedlo v žalúdku vždy kyslé a jedlo v tenkom čreve vždy alkalické.

Zmena stravy nedokáže zmeniť kyslosť organizmu, s výnimkou moču. Krvný obeh a vnútorné orgány regulujú kyslosť vo veľmi úzkom pásme (7,3 až 7,4 na pH stupnici). Čokoľvek, čo by dokázalo zmeniť kyslosť organizmu, môže spôsobiť závažné choroby či smrť. Predajcovia MMS a iných „odkysľovacích“ prostriedkov správne tvrdia, že rakovinové bunky nedokážu žiť v alkalickom prostredí. To je pravda, avšak v tomto prostredí nedokáže žiť ani zdravá bunnka.

Na počiatku všetkých chemických reakcií v organizme sú enzýmy. Ak napríklad chcete zmeniť chemikáliu A na chemikáli B a uvoľniť pri tom energiu, enzýmy musia naštartovať túto reakciu. Všetky enzýmy fungujú vo veľmi úzkom pásme kyslosti. Ak sa zmení pH krvi z akéhokoľvek dôvodu, rýchlo sa vráti do normálu alebo enzýmy prestanú fungovať a žiadne chemické procesy v tele nenastanú.

Ak napríklad zadržíte dych, oxid uhličitý sa rýchlo naakumuluje v krvi a zvýši sa kyslosť krvi. Nebudete sa cítiť zrovna pohodlne, môžete dokonca odpadnúť. To Vás donúti začať znovu dýchať a v tom momente sa pH krvi vráti do normálu. Ak máte poškodené obličky a nemôžete regulovať aciditu krvi, chemické reakcie ustanú, v krvi sa akumulujú otravné látky a môžete umrieť.

Niektoré potraviny môžu pri trávení zanechať stopy, ktoré spôsobia kyslosť alebo zásaditosť moču. Moč je však jediná telesná tekutina, ktorej pH sa dá ovplyvniť stravou. Alkalitu moču zvyšuje čerstvé ovocie a surová zelenina. Aciditu moču zvyšujú všetky živočíšne produkty, celé zrná, fazule a semená. To, že sa zmení pH moču, však nemá žiaden vplyv na organizmus. Moč je totiž uskladnení v močovom mechúri a nemá žiaden vplyv na pH tela.

Často sa „prekyslenie organizmu“ spája s konzumáciu nadbytku bielkovín. Ak príjmete viac bielkovín, ako dokážete spotrebovať, zvyšujúce aminokyseliny budú konvertované na organické kyseliny, ktoré zvýšia kyslosť krvi. Ale krv nikdy nedosiahne kyslé hodnoty pH, pretože hneď potom, čo sa aminokyseliny konvertujú na organické kyseliny, telo vyplaví z kostí vápnik na neutralizáciu kyslosti a v tele sa pH nezmení.

Zdroj: http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html

Komentáre

Related posts

5 thoughts on “Prekyslenie organizmu? Marketingový mýtus

  1. A čo sa stane s kosťami, keď sa z nich sústavne vyplavuje vápnik?

    1. odvápnia sa 🙂 Ale žarty nabok. Ak narážate na domnienku, že sa kosti odvápňujú, pri vzýšenej konzumácii bielkovín, tak nedávne štúdie naopak naznačujú, že proteín príjmaný v strave funguje práve synergicky s vápnikom a spoločne tak napomáhajú retencii vápnika a metabolizmu kostí.

      1. … hneď potom, čo sa aminokyseliny konvertujú na organické kyseliny, telo vyplaví z kostí vápnik na neutralizáciu kyslosti a v tele sa pH nezmení.

        … nedávne štúdie naopak naznačujú, že proteín príjmaný v strave funguje práve synergicky s vápnikom a spoločne tak napomáhajú retencii vápnika a metabolizmu kostí.

        Trochu tie tvrdenia nekorešpondujú, že? 🙂

  2. […] Na začiatok sa patrí povedať to, že prekyslenie organizmu je len marketingový mýtus. Teoreticky síra a fosfor z mäsa dokážu vo vode sformovať kyselinu, no v ľudskom tele to funguje inak. Mäso poskytuje kompletné bielkoviny a vitamín D (ak ho jeme s kožou či tukom). Obe zložky sú potrebné pre udržanie acido-alkalickej rovnováhy v tele. Navyše, ak v strave prijímate dostatok horčíka, vitamínu B6 a obmedzíte jednoduché cukry, nemusíte sa báť ani obličkových kameňov. […]

Leave a Comment