Prečo je kravské maslo lepšie ako margarín?

Maslo

Alebo prečo je lepšie veriť viac kravám než chemikom.

„V prvom rade vylúčte všetky nasýtené tuky a nahraďte maslo chutným, zdravým margarínom…“

Takáto rada v modifikovaných podobách nemôže chýbať v repertoári žiadneho „odborníka“ na zdravú výživu, ktorý svoje vzdelávanie ukončil v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Zaujímavé však je, že pre takéto tvrdenie neexistuje žiadna seriózna vedecká podpora.

Rozdiely medzi maslom a margarínom

Maslo aj margaríny slúžia rovnakému účelu. Varíme s nimi, pečieme, natierame na pečivo… Na tento účel slúžilo maslo už od veľmi, veľmi dávna. Naši predkovia ho vyrábali tradičným spôsobom – mútením kravského mlieka až do podoby finálneho produktu.

Margarín sa vyrába úplne odlišne. Je to náročne spracovávaná potravina, ktorá má slúžiť ako náhrada masla. Hlavnou ingredienciou sú rastlinné oleje a emulzifikátory, farbivá a ďalšie umelé prísady.

Rastlinný olej je pri izbovej teplote tekutý, čo si ľahko môžete overiť pohľadom na fľašu rastlinného oleja, ak ho ešte používate. Margarín je však tuhý. Ako je to možné? Aby bol margarín roztierateľný a praktickejšie použiteľný, prechádza procesom hydrogenácia. Tým sa navyše aj predĺži jeho životnosť a časť rastlinných olejov sa zmení na transmastné tuky.

Ale veď maslo je plné nasýtených tukov!

Jediným argumentom proti maslu je zvyčajne jeho podiel nasýtených tukov a cholesterolu. Okrem manipulatívnej štúdie Ancela Keysa však neexistuje dôkaz, že by nasýtený tuk a cholesterol v strave mal spojenie s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Šokujúce? Možno áno, aj pre vedcov, ktorí porovnali viac než dvadsať štúdií s celkovo takmer 350 tisíc účastníkmi. A nenašli žiadnu asociáciu medzi množstvom nasýteného tuku, cholesterolu a ochorenami srdcovo-cievneho systému.

Konzumácia nasýteného tuku v skutočnosti zlepšuje profil tukov v krvi. Zvyšuje hladinu HDL („dobrý cholesterol“) a upravuje hladinu LDL („zlý cholesterol“). (Štúdia, Štúdia, Štúdia). Platí to aj pri konzumácii vajec.

Ak nemáte zdravotný problém (napríklad hypercholesterolémiu), nejestvuje dôvod, prečo by ste sa mali báť jesť nasýtený tuk či cholesterol.

Margarín obsahuje rastlinné oleje a transmastné kyseliny

Hlavnou ingredienciou väčšiny margarínov sú rastlinné oleje – sójový či svetlicový. Takéto oleje sú prevažne nenasýtené, čo spôsobuje nevhodnú konzistenciu pri izbovej teplote. Aby sa tento problém odstránil, rastlinné oleje podstupujú proces hydrogenácie. Tá zahŕňa vystavenie olejov vysokým teplotám, tlaku, vodíkovému plynu a kovovému katalyzátoru. Chutné.

Tento proces predlžuje životnosť margarínu a spôsobuje tuhosť pri izbovej teplote. Vďaka nemu sa nenasýtené tuky správajú fyzikálne ako nasýtené.

Hydrogenované tuky poznáme aj pod názvom trans tuky, ktoré sú toxické a asociované s chorobami srdca (Štúdia). V minulosti boli margaríny plné trans tukov, dnes sa už dajú nájsť aj verzie bez nich. Treba si však dávať pozor na legislatívu, ktorá umožňuje označiť margarín „bez trans tukov“ aj pri ich malom obsahu. Pokiaľ sa rozhodnete kúpiť si margarín, vyberte si taký, ktorý v zozname ingrediencií neobsahuje slovo „hydrogenovaný“.

Aj margarín bez trans tukov však nemusí byť neškodný. Rastlinné oleje sú totiž nebezpečné aj sami o sebe. Tie, ktoré sa pri výrobe rastlinných nátierok používajú, sú najväčším zdrojom polynenasýtených Omega 6 mastných kyselín, ktorých konzumujeme viac, než je zdravé (Štúdia).

Štúdie spájajú nadmernú konzumáciu polynenasýtených rastlinných tukov so zvýšeným výskytom rakoviny a ochorení srdca, proti ktorým by – paradoxne – mali pomáhať (Štúdia, Štúdia, Štúdia, Štúdia).

Maslo vs. margarín
Maslo vs. margarín – zaujímavé porovnanie preferencií živočíšnej ríše

Pozitívne vlastnosti kravského masla

Efekty živočíšnych produktov pre naše zdravie závisia od toho, čo tieto živočíchy jedia. Kravy v prirodzenom prostredí žerú trávu. Takých je však čoraz menej, väčšinou je ich strava nahrádzaná obilninami.

Maslo kráv, ktoré sa živia trávou, je nesmierne výživné. Obsahuje vyšší podiel:

  • Vitamín K2 – tento málo známy vitamín je prevenciou rôznych chorôb, vrátane rakoviny, osteoporózy a ochorení srdca (Štúdia, Štúdia, Štúdia, Štúdia)
  • CLA – konjugovaná kyselina linoleová má protirakovinové účinky a pomáha znižovať množstvo nášho telesného tuku (Štúdia, Štúdia, Štúdia)
  • Butyrát – mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorú produkujú aj črevné baktérie. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie a môže byť aj prevenciou pri priberaní (Štúdia, Štúdia, Štúdia)
  • Omega 3 – maslo takýchto kráv má menej Omega 6 a viac Omega 3 mastných kyselín. Práve tento pomer môže byť kľúčový pri priberaní (Štúdia).

Margarín a krvné lipidy

Teraz, keď už vieme rozdiely medzi margarínom a maslom, prídu na rad štúdie.

V prvom rade treba podotknúť, že margarín naozaj znižuje niektoré rizikové faktory srdcových ochorení, najmä, keď je obohatený o rastlinné steroly. Takéto margaríny krátkodobo znižujú celkový a LDL cholesterol, no môžu znížiť aj HDL (Štúdia, Štúdia, Štúdia, Štúdia, Štúdia).

Rovnako však treba podotknúť, že existuje aj rozdiel medzi rizikovými faktormi a skutočnými výsledkami. Len preto, že niečo upravuje rizikový faktor srdcových ochorení, napríklad hladinu LDL, ešte to neznamená, že aj skutočne redukuje výskyt ochorenia. Existuje aj veľa liekov, ktoré znižujú LDL cholesterol, no nie všetky z nich znižujú aj výskyt ochorení srdca.

To preto, lebo cholesterol nie je zďaleka jedinou príčinou takýchto ochorení.

Štúdie, ktoré skúmali výsledky vplyvu konzumácie masla/margarínu na výskyt infarktov, zistili, že neexistuje dôkaz o škodlivosti masla.

Veľký rešerš (2013), ktorý porovnával výsledky 16 prospektívnych štúdií, priniesol zaujímavé odhalenia. Konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov znižuje rizikov obezity a zároveň neexistuje konzistentná súvislosť medzi mliečnymi tukmi, kardiovaskulárnymi ochoreniami či metabolickými ochoreniami (Štúdia).

Výsledky sa však rôznia medzi krajinami.

V americkej štúdii konzumácia tučných mliečnych výrobkov zvýšila riziko srdcových ochorení, zatiaľ čo v austrálskej štúdii znížila to isté riziko o 69% (Štúdia, Štúdia).

Takýto obrovský rozdiel mohol byť spôsobený odlišnými praktikami chovania kráv. Kým v Amerike prevažuje kŕmenie obilninami, v Austrálii voľné pasenie. To zvyšuje obsah Omega 3 a vitamínu K2 v masle a tým môže pôsobiť preventívne pri srdcových ochoreniach.

Známa Framingham heart study bola observačnou štúdiou, ktorá trvala 20 rokov. Podľa tejto štúdie margarín dramaticky zvyšuje riziko ochorení srdca, zatiaľ čo maslo nemá žiaden efekt (Štúdia).

Podľa observačných štúdií teda kravské maslo ochorenia srdca nespôsobuje. Observačné štúdie však nikdy veci nedokazujú, len odhaľujú korelácie (súvzťažnosti). Korelácia však neznamená vždy kauzalitu (príčinno-následný vzťah).

Máme však aj dôkazy z kontrolovaných skúšok (randomized controlled trials), ktoré so zlatým zdrojom výskumu.

Sydney Diet Heart Study štúdie sa zúčastnilo 458 mužov, ktorí prekonali infarkt či iný srdcový záchvat. Jedna skupina mužov dostala inštrukciu obmedziť nasýtené tuky (vrátane masla) a zvýšiť príjem polynenasýtených rastlinných tukov (aj margarínu) (Štúdia). Táto skupina mala o 62% vyššie riziko úmrtia a o 70% vyššie riziko úmrtia na srdcové ochorenie.

Ak vezmeme do úvahy, že trans tuky a rastlinné oleje sú podľa štúdií spájané so zvýšeným rizikom srdcovocievnych ochorení a úmrtí na ne, výsledky nie sú prekvapujúce (Štúdia, Štúdia, Štúdia).

Čo si z toho vziať?

Ak nás „doktori cez zdravú výživu“ nútia vyhýbať sa kravskému maslu a konzumovať rastlinné nátierky, čitateľ či poslucháč by čakal, že budú mať aspoň nejaký vedecký základ či overený dôkaz, ktorý by ich odporúčaniam dal význam. Môžete však svoju „ambulanciu“ pomenovať aj tým najhonosnejším názvom, takéto odporúčania budú stále nezmyselné a škodlivé.

Vyskúšajte na pár týždňov vymeniť procesované rastlinné margaríny za organické kravské maslo a rozdiel určite spoznáte.

Ak si na takúto zmenu netrúfate, určite už v hlave máte aspoň zavŕtaného chrobáka – čo ak sú niektoré staré, klasické odporúčania o zdravej výžive nesprávne? Preto študujte, čítajte a porovnávajte rôzne zdroje, nenechajte sa viesť nepodloženými odporúčaniami.

Zdroj: http://authoritynutrition.com/butter-vs-margarine/

Komentáre

Related posts

Leave a Comment