Pokazí sa maslo, ak nebude v chladničke?

Maslo - v chladničke?

Maslo používame denne. Je preto veľmi nepohodlné zakaždým ho vyberať tuhé z chladničky. Lepšie sa s ním pracuje, keď pár hodín postojí pri izbovej teplote.

Preto ho často môžeme nájsť u ľudí v kuchyniach len tak voľne položené a nechladené. Pokazí sa ale maslo v takýchto podmienkach? Pozreli sme sa na to, či je maslo potrebné chladiť v chladničke alebo nie.

Vysoký obsah tuku

Maslo je mliečny produkt, najčastejšie vyrobený z mlieka kráv. Vyrába sa mútením mlieka alebo smotany až kým sa neoddelí cmar, ktorý je prevažne tekutý, a maslový tuk, ktorý je prevažne tuhý.

Maslo je medzi mliečnymi výrobkami unikátne kvôli vysokému obsahu tuku. Kým plnotučné mlieko obsahuje len čosi viac ako 3 percentá tuku a smotana okolo 40 percent, maslo obsahuje až 80 percent tuku. Zvyšných 20 percent je tvorených najmä vodou.

Narozdiel od iných mliečnych produktov tak maslo neobsahuje takmer žiadne sacharidy či bielkoviny. Vysoký podiel tuku robí maslo hustým a natierateľným. Pri ochladení v chladničke je ale maslo tuhé.

Maslo sa nepokazí tak skoro ako iné mliečne výrobky

Vďaka vysokému obsahuju tuku a nízkemu podielu vody maslo nepodporuje rast baktérií tak výrazne ako iné mliečne produkty. Platí to najmä pri osolenom masle, ktoré má ešte nižší podiel vody. Kým v obyčajnom masle dokáže prežiť viacero kmeňov baktérií, v osolenom masle len jedna jediná baktéria.

Bežné maslo so soľou má nízke riziko bakteriálnej kontaminácie aj pri dlhodobom skladovaní mimo chladničky. Solené maslo sa dokonca vyrába s prihliadnutím na to, že ho zákazníci nebudú skladovať v chlade. Maslo bez soli však také odolné voči baktériám nie je, o tom neskôr.

Nenechajte maslo stuchnúť

Aj keď má maslo nízke riziko rastu baktérií, vysoký podiel tuku znamená, že je náchylné na stuchnutie. Keď tuk stuchne, nemal by sa viac konzumovať, pretože môže páchnuť a strácať farbu.

Tuky tuchnú (kazia sa) procesom oxidácie, keď sa mení ich molekulárna štruktúra a produkujú sa potenciálne škodlivé látky. Výsledkom je aj zlá chuť jedla, pripraveného zo stuchnutého tuku.

Teplo, svetlo a kyslík môžu proces oxidácie urýchliť. Stále však môže trvať niekoľko týždňov až rok, kým oxidácia negatívne ovplyvní maslo, v závislosti od toho, ako bolo vyrobené a skladované.

V chladničke vydrží dlhšie čerstvé

Surové, nesolené či nepasterizované maslo by ste mali držať v chladničke, aby ste zabránili rastu baktérií.

Solené maslo chladničku nepotrebuje, ako sme už spomínali vyššie.

Štúdie ukazujú, že maslo vydrží „dobré“ mnoho mesiacov, a to aj pri izbovej teplote. Čerstvé však vydrží dlhšie v chladničke. Chladenie spomaľuje proces oxidácie a teda aj oddaľuje stuchnutie tuku. Nenechávajte preto nesolené maslo pri izbovej teplote viac než pár dní či týždňov, inak riskujete, že stratí svoju čerstvosť.

Ak preferujete držať maslo na pulte, no neplánujete ho zjesť celé rýchlo, môžete dať chladiť časť masla a pre prípadné používanie nechať vonku druhú časť.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/does-butter-go-bad/

Komentáre

Related posts