Obezogénne prostredie: Prekvapujúce dôvody, kvôli ktorým nechudnete

Obezogénne prostredie

Opýtajte sa bežného človeka na ulici, čo spôsobuje obezitu, a bez váhania vám povie: Prejedanie sa a nedostatok pohybu.

Aj keď oba tieto faktory prispievajú k obezite, ani zďaleka nevystihujú všetky dôvody, kvôli ktorým sa na nás lepia kilá.

Experti na verejné zdravie identifikovali celé desiatky faktorov, ktoré prispievajú k epidémii obezity vo vyspelom svete. Tieto faktory spolu vytvárajú tzv. obezogénne prostredie. Teda také prostredie, v ktorom je ľahké stať sa obéznym. Nad niektorými faktormi máme kontrolu, napríklad koľko času strávime pred TV či koľko sladkostí skladujeme v kuchyni, no pri iných faktoroch je náš vplyv minimálny až žiadny.

Napríklad za posledných 30 rokov rástli ceny ovocia a zeleniny rýchlejšie, než ceny akýchkoľvek iných tovarov v obchodoch. V rovnakom čase sa sladkosti, cukor a sladené nápoje stale cenovo dostupnejšie než zdravé potraviny. Tento posun je spojený s tým, koľko toho zjeme a našim rizikom obezity.  Jedna štúdia, ktorá sledovala 5000 mladých dospelých Američanov, odhalila, že nízke ceny sladených nápojov a pizze sú asociované s vyšším kalorickým príjmom a zvýšeným množstvom telesného tuku.

V niektorých prípadoch faktory, ktoré nevieme ovplyvniť, vedú k vývoju zlých návykov, ktoré dokážeme kontrolovať. Napríklad také autá – sú nevyhnutné na dlhšie trasy, no my ich už používame aj na také vzdialenosti, ktoré by sme v pohode zvládli jednou zdravou prechádzkou.

Technológie sú ďalšou významnou príčinou obezity, hoci si to neuvedomujeme. „Vďaka“ sociálnym sieťam a online nákupom sa už takmer nehýbeme. Predtým sme kvôli spoločenskému styku či nakupovaniu museli opustiť dom či byt, teraz sa už nemusíme ani zdvihnúť z kresla. Vďaka internetu, smartfónom a displejom všeobecne sa úroveň našej fyzickej aktivity sústavne znižuje.

Navyše, modré svetlo, ktoré vyžarujú displeje, narúša zdravú hladinu hormónov, najmä tých, ktoré ovplyvňujú náš hlad. Výskum ukázal, že ak sa pri jedení pozeráme do telefónu, zjeme toho viac, ako keby sme sa sústredili len na jedlo. Modré svetlo tiež narúša sekréciou hormónu spánku – melatonínu, kvôli čomu sme svedkami epidémie nízkej kvality spánku.

Nedostatok spánku vedie k zníženiu našej kontroly nad glykémiou a znižuje senzitvitu buniek na inzulín, čo nás núti ukladať viac prijatých kalórií vo forme tuku. Zlý spánok vedie aj k nárastu hladiny kortizolu, ktorý zasa spúšťa chute na sladké.

A to všetko je pritom len špičkou ľadovca, keď chceme v našom prostredí hľadať vinníkov obezity. Nasleduje pár tipov, vďaka ktorým môžete zdolať obezogénne prostredie a žiť aktívny a zdravý život:

1. Využívajte aktívne formy presunu

Ak potrebujete niekam ísť a trasa nie je dlhšia ako 1500 metrov, preferujte chôdzu alebo bicykel. Na bicykli by ste mali bez problémo zdolávať všetky trasy kratšie ako 7 – 8 kilometrov.

2. Varte doma

Fast food, pizza, polotovary… Mladá a pohodlná generácia, ktorej sa nechce variť, míňa peniaze na nezdravé potraviny. Jedlo kúpené v reštauráciách a fastfoodoch je menej výživné než doma pripravená poctivá večera a má až o 65% viac energie, než priemerné domáce jedlo.

Na domáce varenie budete možno potrebovať extra čas, no zároveň budete prekvapení, koľko energie zrazu máte, keď sa začnete „živiť“ domácou stravou.

3. Nezásobte sa jedlom

XXL balenia, rodinné balenia a obdobné veľké balenia potravín nás nútia skladovať doma kvantá jedla. Jedna štúdia zistila, že ak majú ľudia k dispozícii veľké množstvo jedla, zjedia ho o 112% rýchlejšie než tí, ktorí ho v blízkosti domácich skriniek držia len malé množstvo.

4. Vyberte si múdro, s kým budete večerať

Ľudia podvedome sledujú nenápadné spoločenské zvyky, keď jedia s inými. Štúdie ukazujú, že ak jeme spolu s niekým, kto má nadváhu, zjeme toho viac – najmä vtedy, keď ide o osobu rovnakého pohlavia. Ak večeriame s niekým, kto zje veľmi málo, takisto zjeme menej.

Na množstvo jedla, ktoré do seba dostaneme, má vplyv aj počet ľudí okolo. Jedna štúdia zistila, že ak jeme v spoločnosti dvoch kamarátov, zjeme viac o 47%. A ak jeme na párty, kde je aspoň osem ľudí, zjeme až dvojnásobok nášho „normálu“.

5. Sledujte svoje „nebezpečné dni“

Ženy zvyknú priberať viac v dňoch, keď zažívajú hormonálne zmeny, napríklad na začiatku periódy, počas tehotenstva či pri menopauze. U možov tieto periódy nachádzame tesne po svadbe, pri sedavom zamestnaní a po nástupe do dôchodku.

6. Dávajte si pozor na svoju telesnú kompozíciu

Priberanie dokáže byť nákazlivé. Jedna štúdia zistila, že keď váš kamarát či partner priberie, s veľkou pravdepodobnosťou priberiete tiež. Výskumníci analyzovali zmeny vo vnímaní vlastnej hmotnosti a zistili, že ľudia s nadváhou či obezitou s väčšou pravdepodobnosťou svoju hmotnosť označujú ako „správnu“ namiesto toho, aby si uvedomili, že správna nie je.

7. Buďte počas dňa aktívni

Jednoduchýmm spôsobom, ako zredukovať čas strávený sedením, je vypestovať si dobré návyky – napríklad sa po každom jedle aspoň 10 minút prechádzať. Nedávna štúdia potvrdila, že keď sa diabetici po jedle 30 minút prechádzali, ich krvný cukor klesol oveľa rýchlejšie.

8. Skryte potraviny, ktoré nechcete zjesť

Fyzická dostupnosť potravín hrá primárnu úlohu v našom výbere toho, čo zjeme. Zaujímavá štúdia v kancelárskom prostredí zistila, že keď mali zamestnanci na stole položené miničokolády, zjedli ich v priemere o 5,6 viac, ako keď kvôli nim museli vstať a prejsť tri metre.

Udržujte nezdravé potraviny mimo vášho zorného poľa a budete prekvapení, o koľko menej ich zjete. Úplne najlepšie by bolo takéto potraviny vo svojom okolí vôbec nemať a ak vám ich niekto napríklad daruje, skúste ich darovať ďalej.

9. Používajte menšie taniere

Plný tanier vysiela do nášho mozgu signál, že jeme plnohodnotnú porciu, zatiaľ čo poloprázdny tanier náš mozog klame informáciou, že ide len o nejaký malý, neplnohodnotný chod. A to bez ohľadu na to, koľko jedla na tanieri je. Výskumy ukazujú, že používanie menších tanierov je jednoduchým spôsobom, ako zmenšiť veľkosti porcií a teda aj množstvo nadbytočných kalórií.

10. Nejedzte pred televízorom

Nesústredené jedenie takmer vždy vedie k prejedaniu sa. Ak ľudia jedia pred televízorom, často neprestanú jesť, až kým sa neskončí program. Rozptyľovaním sa pri jedle prehliadate signály vášho tela, že hlad už netrvá a môžete prestať jesť.

11. Nejedzte zo zvyku

Ak aj nie ste hladný, často stačí myšlienka na jedlo či dezert a zrazu už jete. Mnoho ľudí si napríklad vypestovalo zvyk jesť v aute a je pre nich prirodzené počas cesty zastaviť napríklad v McDrive. Namiesto toho si zaveďte prísnejší režim, pri ktorom sa je len za stolom a bez rozptyľovania sa.

12. Vytvorte si spomaľovače jedenia

Predtým, než začnete jesť, rozdeľte porciu na tanieri na dve časti, aby ste vytvorili „retardér“ medzi polovicami jedla. Keď k tomuto spomaľovaču dôjdete, opýtajte sa samého seba: Som ešte hladný? Nejem len kvôli chuti? Štúdie ukazujú, že ak ľudia jedia jedlo v množstve menších balení, zvyknú zjesť menej, ako keď im jedlo ponúkajú v jednej veľkej porcii. Práve otvorenie ďalšej porcie je psychologickým spomaľovačom, počas ktorého si môžeme premyslieť, či vlastne chceme pokračovať v jedení.

13. Chráňte deti pred marketingom

Obezita sa lieči veľmi ťažko. Faktory, ktoré vplývajú na gastronomické rozhodnutia detí, sú preto veľmi dôležité. Veľa fastfoodov totiž smeruje svoju reklamu práve na deti. Veľká štúdia zistila, že čím viac reklám na nekvalitné jedlo deti vidia v TV, tým väčšiu pravdepodobnosť nadváhy majú.

14. Vyhnite sa „food porn“

S popularitou fotiek krásne nastajlovaného jedla na sociálnych sieťach sme čoraz častejšie vystavovaní pokušeniu. Nový výskum naznačuje, že pohľad na chutné jedlo zvyšuje pocity hladu zvýšeným vylučovaním dopamínu – hormónu odmeny a slasti.

15. Nebuďte posadnutí diétami

Paradoxne, ľudia, ktorí sa najviac sústredia na jedlo a diéty, sú najväčšmi ovplyvniteľní faktormi okolitého prostredia. Zameriavanie sa na „správne“ potraviny vyžaduje sústavnú pozornosť, preto sa diétujúci ľudia viac sústredia na to, čo jedia, a nie na to, koľko toho zjedia.

V jednej štúdii si mohli účastníci vybrať medzi chlebom s maslom a chlebom bez masla. Tí, ktorí si vybrali chlieb bez masla, aby nezjedli tak veľa kalórií, zjedli nakoniec o toľko chleba viac, že k žiadnej redukcii kalorického príjmu neprišlo.

Zdroj: http://main.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1578/The_Obesogenic_Environment_Surprising_Reasons_Your.aspx

Komentáre

Related posts