Nakŕmte na raňajky mozog a budete mať lepší tréning i vyššiu produktivitu

Raňajky pre mozog

Jedzte nasledujúce „jedlá pre mozog“ na raňajky a naladíte neurotransmitery – prenášače nervových vzruchov, rozhodujúce pre náš výkon – tak, aby ste boli počas dňa produktívni, motivovaní a sústredení. Fungujú aj pre deti – doprajte im dostatok bielkovín na raňajky a budú v škole podávať lepší výkon.

Ryby

Omega 3 mastné kyseliny v rybách sú najlepšou živinou pre posilnenie nášho mozgu. DHA a EPA mastné kyseliny v Omega 3 preukázateľne zlepšujú kognitívne funkcie, zatiaľ čo kvalitné aminokyseliny v rybách sú prekurzorom pre prestavbu tkanív a produkciu chemických neurotransmiterov.

Divina alebo pasená hovädzina

Mäso z divo žijúcej zvery, prípadne z kráv chovaných pasením na lúkach, poskytuje množstvo Omega 3 tukov a aminokyselín.

Vlašské orechy

Vlašské orechy poskytujú Omega 3 mastnú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá spolu s EPA a DHA zlepšuje kognitívne funkcie antioxidačným vplyvom na mozgové bunky. Štúdie potvrdzujú, že strava bohatá na vlašské orechy môže spomaliť starnutie mozgu, čo sa prejaví lepšou pamäťou a schopnosťou uvažovať.

Bobuľoviny

Čučoriedky patria bez pochýb k najlepším s vekom bojujúcim potravinám. Spolu s jahodami, malinami, černicami a ďalšími fialovými plodmi chránia mozog pred oxidatívnym stresom. Štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia čučoriedok zastaví zhoršovanie pamäte u starších ľudí a zlepšuje učebné a motorické schopnosti.

Špenát

Špenát a ďalšia zelenina s tmavými lsitami poskytuje vitamín E, ktorý zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu pre lepšie spracovávanie informácií. Špenát obsahuj aj luteín, ktoré detoxikuje mozog od voľných radikálov a chráni pred úbytkom kognitívnych schopností.

Káva a zelený čaj

Ľudia zvyknú preferovať jedno alebo druhé, čo je v poriadku, lebo káva aj zelený čaj preukázateľne zlepšujú funkcie mozgu a zvyšujú množstvo antioxidantov v mozgu.

Olivy alebo olivový olej

Ďalší zdravý tuk – olivový olej je bohatý na antioxidanty a poskytuje látky na podporu mozgových funkcií. Jedna štúdia ukázala, že ženy, ktoré konzumovali dostatok olivového oleja v strave, mali „mozgový vek“ o 6 – 7 rokov mladší než biologický vek.

Komentáre

Related posts

Leave a Comment