Ktorý olej je najlepší na vyprážanie?

Kokosový olej na vyprážanie

Vyprážané jedlá boli vždy populárne. Sú súčasťou mnohých tradičných kuchýň, ale aj moderných rýchlych občerstvení. Nanešťastie, vyprážanie nie je práve najzdravšia metóda prípravy jedla. Najmä, keď sa robí v priemyselných množstvách. Ak si však jedlo vyprážate doma, nemusíte zúfať. Ide to aj zdravo. Záleží najmä na oleji, ktorý pri vyprážaní použijete.

Ako prebieha vyprážanie?

Vyprážanie zahŕňa ponorenie potraviny do horúceho oleja. Ideálna teplota je pritom 180 až 190 stupňov. Keď sa potravina ponorí do horúceho oleja, takmer okamžite sa uvarí a vytvorí okolo seba „tesnenie“, ktoré olej nedokáže penetrovať.

V rovnakom čase sa vlhkosť vnútri potraviny zmení na paru, ktorá jedlo uvarí zvnútra. Ak je teplota prinízka, olej sa dostane dovnútra vyprážanej potraviny, ktorá je potom mastná a menej chutná. Ak je teplota privysoká, jedlo vyschne a olej zoxiduje.

Kľúčová je stabilita oleja

Niektoré oleje si udržia vlastnosti a kvalitu dlhšie ako iné. Preto by sme mali preferovať oleje s vysokým teplotným bodom dymenia, a tiež oleje, ktoré sú stabilné a pri zohrievaní nereagujú s kyslíkom.









Čím viac nasýtených tukov olej obsahuje, tým je stabilnejší pri zohrievaní. Preto potrebujeme oleje, ktoré sú prevažne nasýtené a mononenasýtené. Rozhodne sa treba vyhnúť polynenasýteným olejom. Polynenasýtené tuky totiž obsahujú dve a viac dvojitých väzieb, ktoré pri vysokej teplote reagujú s kyslíkom a vytvárajú škodlivé látky.

Chuť je, samozrejme, dôležitá tiež. Pri vyprážaný sú všeobecne preferované oleje s neutrálnou chuťou.

Víťaz: Kokosový olej je najvhodnejší na vyprážanie

Kokosový olej je najlepšou voľbou. Štúdie ukazujú, že aj po ôsmich hodinách vyprážania pri teplote 180 stupňov sa kvalita použitého kokosového oleja neznižuje. Viac než 90% mastných kyselín v kokosovom oleji je nasýtených, čo mu zaisťuje odolnosť pred teplom.

Nasýtené tuky bývali považované za nezdravé, no nové štúdie potvrdili, že sú pre ľudí úplne neškodné. Navyše má kokosový olej aj množstvo zdravotných benefitov. Pomáha zabíjať škodlivé baktérie a vírusy, a môže pomôcť aj s chudnutím.

Vyberajte si olej s takou vôňou a chuťou, ktorá vám najviac vyhovuje. Na trhu je množstvo kokosových olejov, nie všetky vám však musia „sadnúť“.

Masť, loj a ghee sú tiež dobré

Živočíšne tuky sú excelentnou voľbou pre vyprážanie. Vybrať si môžete napríklad masť, loj či ghee. Chutia skvelo, pridajú jedlu chrumkavosť a teplo im škodí len minimálne.

Väčšina mastných kyselín v živočíšnom tuku je nasýtená a mononenasýtená, preto sú veľmi odolné pri tepelnej úprave. Profil mastných kyselín sa však môže líšiť v závislosti od stravy zvierat. Tie, ktoré boli kŕmené obilninami, a nie trávou, môžu mať vyšší podiel polynenasýtených tukov. Najlepšou voľbou sú preto tuky zvierat, ktoré sa živili pasením.

Maslo nie je až taká dobrá voľba pre vyprážanie. Obsahuje stopové množstvá sacharidov a bielkovín, ktoré pri tepelnej úprave horia. Preto je lepšie ghee, ktoré bolo zbavené sacharidov aj bielkovín.

Tuky, ktoré by ste rozhodne nemali používať

Existujú aj oleje, ktoré sa na vyprážanie nehodia. Najmä tie rastlinné.

Rastlinné oleje sú extrahované zo semien a kým sa z nich stane olej, prejdú náročných procesom. Sú plné polynenasýtených tukov s veľmi zlým pomerom omega-6 ku omega-3. Až do 4% mastných kyselín v rastlinných olejoch môžu tvoriť toxické transmastné tuky. Vyvarovať by ste sa im preto mali nie len pri vyprážaní.

Najhoršími voľbami na vyprážanie sú sójový olej, kukuričný olej, repkový olej, bodliakový olej, slnečnicový olej, sezamový olej… Používanie týchto olejov sa prejaví vyšším podielom oxidovaných mastných kyselín a látok, ktoré organizmu škodia.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/healthiest-oil-for-deep-frying/

Komentáre

Related posts