Koniec zmätkom v stravovaní: Čo teda môžem a nemôžem jesť?

Mýty o jedle

Denne pribudne na internete asi 250 tisíc stravovacích rád, vrátane zaručených informácií o tom, čo máme jesť, čo nášmu telu škodí, z čoho všetkého je rakovina… Stačí pár minút hľadania a zistíte, že všade vládne poriadny zmätok. Magazíny o životnom štýle budú donekonečna odporúčať nezmyselné cukrové diéty, „doktori cez výživu“ nás napchávajú sójou a obilninami, choro vyzerajúci samoukovia zas budú sväto-sväte tvrdiť, že zdrojom rakoviny je mäso. A potom je tu paleo stravovanie, ktoré vzbudzuje najsilnejšie reakcie.

Niet divu, že bežného čitateľa tieto rozporuplné informácie mätú, frustrujú a hnevajú. V bezvýchodiskovej situácii tak neostáva iné len zavrieť oči a chvíľu sa stravovať podľa rád „doktora cez výživu“, potom držať diétu podľa znamenia, potom z domu vyhodiť chladničku a jesť len surovú stravu a nakoniec sa vrhnúť na breathariánstvo a žiť zo vzduchu.

Ak však sledujete náš blog už dlhšie, začínate rozumieť tomu, prečo je rozumné vyhýbať sa obilninám, cukru či rastlinným olejom. Už viete, že od počiatku ľudstva sme väčšinu času jedli úplne iné potraviny ako dnes a na „modernú stravu“ nie sme adaptovaní. Už tušíte, že dlhé roky hypnotizujúce zdravé tipy o obilninách a rastlinných olejoch narobia viac škody ako osohu.

Ak ste si už prečítali aj článok o tom, že kľúčovým v strave je nahradenie sacharidovej paradigmy tukovou paradigmou, viete všetko podstatné. Ale čo ďalej?









Ak nemáte čas či chuť osvojovať si spomínané nástroje na identifikáciu toho, čo môžete jesť bez obmedzenia a čo by naopak v strave v záujme lepšieho zdravia byť nemalo, vyriešiť dilemu „čo jesť“ pomôže nasledujúci zoznam.

Začnite tým, že z jedálnička úplne vylúčite škodlivé spracované potraviny, obilniny, cukor a priemyselne spracované oleje.

Vylúčte obilniny: upravované obilniny, celozrnné obilniny, sóju, chlieb, cestoviny, muffiny, keksy, bagel, cereálie, pečivo, palacinky. Všetko, čo je vyrobené z múky.

Vylúčte cukor: biely cukor, sladkosti, koláče, keksy, mliečne čokolády, fruktózový kukuričný sirup, malinovky, kávovinové nápoje. Ak je čokoľvek vyrobené v pekárni, továrni či reštaurácii a je to sladké, najlepšie bude, ak sa tomu vyhnete.

Vylúčte rastlinné oleje a transmastné tuky: kukuričný olej, sójový olej, repkový olej, slnečnicový olej, margaríny, čokoľvek „čiastočne hydrogenované“.

Vylúčte jedlo s nulovou výživovou hodnotou: zemiakové čipsy, hranolky, chrumky každého druhu.

Vylúčte jedlo z fast foodov: McDonald, Burger King a ich slovenské ekvivalenty. Nie, nestačí zjesť hamburger bez žemle.

Nejedzte vyššie spomínané potraviny. Naše telo ich žiadnym spôsobom nepotrebuje. Tieto potraviny boli vymyslené tak, aby sa zamerali na naše centrum „odmien“ v mozgu. Donútia vás prepchať sa a potom si ísť kúpiť ďalšie. Slogany typu „Nebudete môcť prestať!“ nie sú len nevinnou marketingovou frázou, ide o krutú pravdu.

Po ďalšie, ide o jedlá s veľkou kalorickou hodnotou, no veľmi slabou výživnou hodnotou. Môžete zjesť sáčok čipsov a dostať do seba mnoho kalórií zo sacharidov a zoxidovaného tuku, no telu nedodáte žiaden vitamín či minerál a navyše ste ani nepotlačili pocit hladu.

Vlastne by stačilo prestať čítať článok už tu a významným spôsobom by ste skvalitnili svoj jedálniček. Pretože tieto skupiny „jedál“ sú všadeprítomné v modernej strave, ich vylúčením a jedením len toho, čo ostalo, by ste sa nasmerovali na cestu zdravia a chudnutia. Ale môžeme to ešte vylepšiť.

Jedzte zvieratá, zeleninu, ovocie, orechy a semená, na ktoré je naše telo adaptované a prospievajú mu.

Jedzte zvieratá: hovädzie, jahňacie, divinu, bravčové, hydinu (vrátane vajec). Preferujte voľne chované, trávou kŕmené zvieratá, ktoré majú priaznivejšie zastúpenie mastných kyselín a ich mäso obsahuje viac vitamínov a minerálov. Nebráňte sa aj nutrične nesmierne bohatému orgánovému mäsu.

Jedzte morské živočíchy: losos, sardinky, pstruhy, makrelay, kraby, krevety, ustrice, mušle. Divoko žijúce ryby sú lepšie, no pri mäkkýšoch sa podmienky na farmách nelíšia od podmienok vo voľnej prírode.

Jedzte zeleninu bez obmedzenia: listová zelenina všetkých druhov, farebné rastliny, bobule, kapustovitá zelenina, ovocie, koreňová zelenina a hľuzy.

Jedzte orechy a semená: makadamiové orechy, vlašské orechy, kešu, mandle, pekanove orechy, brazílske orechy, pistácie, lieskové orechy, tekvicové a slnečnicové semená.

Používajte zdravé tuky na varenie: maslo (najmä organické), kokosový olej, olivový olej, ghee a živočíšne tuky (sadlo, loj, kačací tuk…)

Nešetrite koreninami: majte po ruke množstvo bylín a korení. Rasca, koriander, tymián, rozmarín, šalvia, čili, mäta, kurkuma, kajenské korenie… Korenie a bylinky dodajú jedlu chuť a zabránia rozpadu niektorých dôležitých živín počas varenia.

Zdroj: Mark Sisson – How to Eat According to the Primal Blueprint

Komentáre

Related posts

5 Thoughts to “Koniec zmätkom v stravovaní: Čo teda môžem a nemôžem jesť?”

  1. Ondrej

    len by som upozornil na ryby a orechy.. Ryby skor nie pretoze ich chov nie je idealny a znehodnocuju sa teda.. Orechy rychlo oxiduju takze najlepsie su mandle v supke.

  2. Toms

    A čo ryža? Nevidel som ju tam aj keď odpoveď asi poznám 🙂 Btw. Aký máš názor na varené zemiaky? (Myslím normálne, nie batátý).

  3. […] Koniec zmätkom v stravovaní: Čo teda môžem a nemôžem jesť? […]

  4. […] Čítajte ďalej: Koniec zmätkom v stravovaní: Čo teda môžem a nemôžem jesť? […]

  5. […] TIP: O “dobrých” a “zlých” jedlách sme písali v tomto článku […]

Leave a Comment