Kakaový dezert z masla z vlašských a kešu orechov

Kakaový dezert z masla z vlašských a kešu orechov

Na tento recept sme prišli v „dielni“ nášho obchodu, rozumej v kuchyni. Chceli sme zahnať hlad niečím chutným, zdravým, zasycujúcim, bez pridaného cukru, bez lepku, bez rastlinných olejov… A takých dobrôt veru nie je veľa, tak sme si jednu museli vymyslieť. Vďaka ovseným vločkám sa dočkajú aj milovníci komplexných sacharidov, stále však väčšinový podiel z nutričného hľadiska patrí zdravým tukom (najmä Omega 3).

V prípade, že kakao nie je Vaša šálka kávy, môžete ho nahradiť karobom. Ak chcete ušetriť čas, sacharidy a ešte viac si pochutiť, môžete vynechať aj ovsené vločky.

Ingrediencie

1 hrnček ovsených vločiek
6 lyžíc masla z vlašských a kešu orechov (vhodná je pevnejšia usadenina zo spodu)
1 dcl vody (alebo mlieka/mandľového mlieka)
Kakao
Maslo (kravské) alebo kokosový olej
Posekané vlašské orechy (alebo obyčajná zmes orechov a sušeného ovocia)
Banán
Med alebo stévia

Soľ

Postup

V zohriatej vode alebo mlieku rozpustite maslo z vlašských a kešu orechov. Požadovaná konzistencia by mala byť na úrovni pudingu. Doslaďte malým množstvom stévie,  prípadne medu, pridajte aj štipku soli. Zjemniť chuť orechov môže aj plátok či dva kravského masla, prípadne lyžica kokosového oleja. Ak Vám ide práve o orechovú chuť a vôňu, maslo/olej môžete vynechať. Do tejto hmoty pridajte lyžicu, prípadne dve kakaa. Miešajte, kým nevznikne mäkká hmota, ktorá sa ľahko odliepa od stien hrnca.
Na panvici rozpustite lyžičku kokosového oleja, nasypte ovsené vločky, pridajte lyžicu medu a chvíľu pražte, kým nie sú ovsené vločky mierne hnedé. Pridajte posekané vlašské orechy, prípadne zmes orechov a sušeného ovocia. K opraženým vločkám pridajte polovicu orechovo-maslovej hmoty a zmiešajte. Pre čo najlepší servírovací efekt – lebo aj oči jedia – servírujte v priehľadných pohároch, kde čistá orechovo-maslová zmes bude tvoriť spodnú a vrchnú tretinu, „vločková“ zmes bude uprostred. Každú vrstvu môžete oddeliť plátkami banánu, ktorý odporúčame použiť aj na dekoráciu, spolu s lyžicou čistého masla z vlašských a kešu orechov.









Komentáre

Related posts

Leave a Comment