Jete rýchlo? Mali by ste spomaliť, inak priberiete

Všimli ste si to tiež? Pri obede s kolegom či doma pri stole? Veľa ľudí zvykne svoje jedlo do seba len rýchlo a bez rozmyslu nahádzať. Je to veľmi nešťastný zlozvyk, ktorý môže viesť k prejedaniu sa, priberaniu a obezite.

V nasledujúcich odsekoch sa pokúsime vysvetliť, prečo môže byť takéto „rýchlojedenie“ jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k obezite.

Ak jete rýchlo, zjete viac

V dnešnom rýchlom svete sú ľudia často prinútení jesť rýchlo, na ceste, po stojačky… Náš mozog však stále potrebuje rovnakých 20 minút ako kedysi na to, aby spracoval signály, že sme už najedení. Ak jete rýchlo, je oveľa ľahšie zjesť viac jedla, než telo potrebuje. Časom sa tento prebytok niekde prejaví – v telesnom tuku.

Jedna štúdia napríklad zistila, že až 60% z detí, ktoré jedia rýchlo, tiež skonzumuje priveľa. Takíto rýchli jedáci mali tiež trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť nadváhy.









Rýchle jedenie je spojené s vyšším rizikom obezity

Obezita je jedným z najvážnejších zdravotných problémov modernej spoločnosti. Je to komplexná choroba, ktorej príčiny sa nedajú zjednodušiť len na zlú stravu, málo fyzickej aktivity či slabú vôľu. V skutočnosti do hry zasahujú aj komplikované environmentálne faktory a náš životný štýl.

Rýchle jedenie bolo takisto predmetom viacerých štúdií ako potenciálny rizikový faktor obezity a nadváhy. Nedávny rešerš 23 štúdií potvrdil, že ak jete príliš rýchlo, je vaše riziko obezity dvakrát vyššie ako u ľudí, ktorí si jedlo dokážu vychutnať za dlhší čas.

Rýchle jedenie môže viesť aj k iným zdravotným problémom

Obezita a nadváha nie sú jediné riziká rýchleho jedenia. Pokiaľ nad tanierom nespomalíte, riskujete aj:

Inzulínovú rezistenciu: Štúdie spájajú rýchle jedenie aj s vyšším rizikom inzulínovej rezistencie. Tento stav, charakterizovaný vysokou hladinou krvného cukru aj inzulínu, je vstupnou bránou pre cukrovku II. typu a metabolický syndróm.

Cukrovku II. tpyu: Ak zjete veľa za krátky čas, bude vyššie aj vaše riziko vzniku cukrovky II. typu. Jedna zo štúdií vypočítala, že toto riziko je až 2,5-násobne vyššie než u ľudí, ktorí sa pri jedení neponáhľajú.

Metabolický syndróm: Rýchle jedenie môže zvýšiť aj riziko metabolickému syndrómu – skupiny rizikových faktorov, ktoré zasa zvyšujú riziko cukrovky, ochorení srdca i ďalších zdravotných problémov.

Zlé trávenie: Bežným problémom ľudí, ktorí do seba jedlo len nahádžu, je zhoršené trávenie. Veľké sústa v kombinácii s nedostatočným požutím potravy rozhodne zhoršujú tráviaci proces.

Ako jesť pomalšie?

Ak pri jedle spomalíte, vaše telo sa vám poďakuje. Zvýši sa úroveň hormónov sýtosti, budete sa preto cítiť plnší skôr a zjete toho menej. Zlepší sa aj vaše trávenie a radosť z jedla.

Ak chcete jesť pomalšie, môžete vyskúšať niektoré z nasledujúcich techník:

Nejedzte pred obrazovkou: Jedenie pred televízorom, počítačom, telefónom alebo iným „rušičom“ môže viesť k strate kontroly pri jedení. Najedzte sa radšej pri stole a bez rušenia.
Po každom súste položte príbor na stôl: To vám pomôže jesť pomalšie a viac prežúvať.

Nebuďte príliš hladný: Snažte sa vyhnúť extrémnemu hladu medzi jedlami. Hlad ovplyvní rýchlosť vášho jedenia aj voľbu jedla. Radšej majte so sebou nejakú zdravú desiatu.

Popíjajte: Pitie vody pred jedlom a počas neho vám pomôže naplniť žalúdok a uberie tak z rýchlosti, akou jete.

Žujte poriadne: Snažte sa jedlo pred prehltnutím požuť dôkladne. Môže pomôcť aj to, že si budete prežutia počítať. Cielte za 20 až 30 prežutiami každého sústa.

Jedzte jedlo bohaté na vlákinu: Potraviny plné vlákniny, napríklad ovocie a zelenina, sú nie len sýte, ale tiež trvá dlhšie požuť ich.
Robte menšie sústa: Menšie sústa môžu takisto spomaliť „prúd“ jedla do žalúdka.

Jedzte uvedomene: Uvedomovať si, čo jete, je mocný nástroj. Základným princípom je venovať pozornost jedlu, ktoré práve jete. Aj niektoré z techník vyššie patria k uvedomovanému jedeniu.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/eating-fast-causes-weight-gain/

Foto: foodstantly.com

Komentáre

Related posts