Desať faktov o zdravej výžive, na ktorých sa zhodnú všetci

Desať tipov zdravej výživy

Množstvo kontroverzie v oblasti výživy na prvý pohľad neumožňuje vznik kompromisných rád, na ktorých by sa zhodla celá verejnosť, laická i odborná. Existuje však niekoľko výnimiek – faktov o výžive, na ktorých sa zhodnú všetci. Vybrali sme desať tvrdení, s ktorými snáď nebude mať problém žiaden čitateľ.

Pridaný cukor je zlo

Vieme, že cukor, ktorý pridávajú výrobcovia do potravín, je zlý. Či už ho považujete len za problém prázdnych kalórií, alebo za vraha miliónov ľudí ročne, nie je dôvod pochybovať o tom, že pridáť cukor do stravy je nevhodné.

Pridaný cukor (sukróza, vysokofruktózový kukuričný sirup) obsahuje prázdne kalórie. Nemá žiadne živiny a keď ho budete jesť veľa, vášmu organizmu začnú tieto živiny chýbať. To je však len špička ľadovca.

Existujú oveľa vážnejšie nebezpečenstvá cukru, ktoré sa až teraz dostávajú do pozornosti médií.









Cukor, najmä kvôli vysokému obsahu fruktózy, je považovaný za hlavnú príčinu obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky II. typu.

Ako to fruktóza robí?

Fruktóza je metabolizovaná len v pečeni a pri jej prebytku vedie k ochoreniam pečene, inzulínovej rezistencii, zvýšenej hladine triacylglycerolov, brušnej obezite a vysokému cholesterolu.

Fruktóza spôsobuje, že sa náš mozog stáva rezistentným na hormón leptín. To je dôvod, prečo nás náš vlastný mozog núti priberať. Chronická konzumácia cukru nastavuje v mozgu neúprosný biochemický návyk, aby sme cukor jesť neprestávali a priberali.

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité a väčšina ľudí ich nekonzumuje dosť

Omega-3 tuky sú extrémne dôležité pre správne fungovanie ľudského tela. DHA, omega-3 mastná kyselina zo živočíchov, tvorí až 40% polynenasýtených tukov v našom mozgu.

Nedostatok omega-3 (celkom bežná diagnóza) je asociovaný s nižším IQ, depresiami, mentálnymi poruchami, ochoreniami srdca a ďalšími vážnymi choroba.

Existujú tri hlavné zdroje omega-3 tukov. ALA (najmä z rastlín), DHA a EPA (zo zivočíchov). Rastlinná forma ALA sa v tele musí najskôr transformovať na DHA alebo EPA, aby mohla byť správne využitá. Nájdeme však dôkazy, že proces transformácice ALA na EPA a DHA je v ľudskom tele veľmi neefektívny.

Preto je najlepšie získavať omega-3 tuky zo živočíšnych zdrojov, a to rýb, mäsa pasúcich sa živočíchov, vajec alebo rybieho oleja.

Neexistuje perfektná diéta pre každého

Sme unikátni. A nenápadné rozdiely v genetike, telesnom type, kultúre či prostredí môžu (a majú) vplyv na typ stravy, ktorá je pre nás najlepšia.

Niektorým sa darí na nízkosacharidovej strave, kým iní budú „v pohode“ aj na vegetariánskej vysokosacharidovej diéte. Faktom je, že čo funguje na Jožka, nemusí fungovať na Aničku.

Aby ste zistili, aká strava je „tá vaša“, je potrebné experimentovať. Vyskúšajte rôzne spôsoby stravovania, až kým nenájdete taký, pri ktorom môžete zotrvať.

Transmastné kyseliny sú nezdravé a treba sa im vyhýbať

Transmastné kyseliny v zložení výrobkov nájdeme aj pod označením čiastočne hydrogenované oleje/tuky. Sú vyrobené zmiešaním nenasýteného tuku s vodíkovým plynom pri vysokej teplote, aby svojimi fyzikálnymi vlastnosťami pripomínali nasýtené tuky.

Tento chemický proces nedáva vzniknúť ničomu dobrému, a preto je zarážajúce, že sú transmastné kyseliny stále považované za vhodnú ľudskú stravu.

Transmastné kyseliny zvyšujú hladinu zlého cholesterolu, znižujú hladinu dobrého cholesterolu a spôsobujú brušnú obezitu, zápaly a inzulínovú rezistenciu.

Z dlhodobého hľadiska konzumácia transtukov zvyšuje riziko obezity, cukrovky, srdových ochorení, Alzheimera, depresií a mnohých ďalších chorôb.

Zelenina zlepšuje zdravie

Zelenina je dobrá. Je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a nekonečný rad stopových prvkov a živín, ktoré ešte veda nestihla ani preskúmať.

V observačných štúdiách je konzumácia zelenina spájaná s lepším zdravím a nižším rizikom ochorenia.

Odporúčame preto konzumovať zeleninu každý deň. Je zdravá, dokáže zasýtiť a do stravy pridáva pestrosť.

Je nutné vyhýbať sa nedostatku vitamínu D

Vitamín D je unikátnym vitamínom. Funguje v našom tele ako steroidný hormón.

Koža vytvára vitamín D, keď je vystavená ultrafialovému žiareniu zo Slnka. Tak sme získavali potrebnú dennú dávku počas celej evolúcie. Dnes však veľká časť populácie trpí nedostatkom vitamínu D.

Na mnohých miestach Slnko nie je dostupné počas celého roka. A aj keď je, ostávame schovaní za múrmi. Pri opaľovaní používame veľké množstvá opaľovacích krémov, ktoré blokujú tvorbu vitamínu D v pokožke.

Ak trpíte nedostatkom vitamínu D, v skutočnosti vášmu telu chýba dôležitý hormón. Deficiencia vitamínu D je spájaná s mnohými serióznymi ochoreniami, vrátane cukrovky, rakoviny, osteoporózy atď.

Najspoľahlivejším spôsobom, ako zistiť, či máte dostatok vitamínu D, je spraviť si krvný test u lekára.

Získať dostatok vitamínu D zo stravy je veľmi náročné. Ak neprichádza do úvahy ani možnost získať ho vďaka slnečným lúčom, prichádza na rad suplementácia. Napríklad lyžicou oleja z treščej pečene každý deň.

Jednoduché sacharidy nám škodia

Existuje veľa, veľa rôznych názorov na pomer sacharidov a tukov v strave. Niektorí považujú za korene všetkého zla tuk, iní prebytok sacharidov.

Na čom sa však všetci zhodnú je fakt, že rafinované sacharidy sú prinajmenšom horšie ako nerafinované (komplexné) sacharidy.

Aj na sacharidy bohaté potraviny môžu obsahovať niektoré užitočné živiny, napríklad obilniny. Pri spracovaní obilnín sa však väčšina živín stráca a to, čo sa dostáva k nám,  je zväčša už len veľké množstvo ľahko stráviteľnej glukózy.

Pri jedení jednoduchých sacharidov hladina krvného cukru vystrelí; nasleduje masívny prísun inzulínu, ktorý spustí ukladanie tuku a prispieva k inzulínovej rezistencii, obezite a cukrovke.

Neexistuje esenciálna obilnina a život bez obilnín nie je zlý. Všetky živiny z obilnín sa dajú získať zo zdravších potravín a vo väčších množstvách.

Ak však obilniny z nejakého dôvodu vo svojom jedálničku chcete mať, mali by ste vedieť, že komplexné sacharidy (celozrnný chlieb) je lepšou voľbou ako spracovávané, jednoduché sacharidy.

Doplnky výživy nikdy nenahradia skutočné jedlo

Nutricionizmus je myšlienka, že jedlo  je len súčeť jeho inviduálnych živín. Je to pasca, do ktorej ľahko spadnú aj zanietení fanúšikovia zdravje výživy.

Ale tak to nefunguje.

Orechy, napríklad, nie sú len škrupiny plné omega-6 mastných kyselín a rovnako ovocie nie je len mokré vrecko fruktózy. Ide o skutočné potraviny, ktoré sú plné živín.

Vitamíny a minerály, ktoré získavame z lacných multivitamínov, sú len veľmi malou časťou živín, ktoré môžeme nájsť v lepšej kvalite i forme v skutočných potravinách.

Preto sa skutočná strava nedá nahradiť tabletkami, aspoň nie zatiaľ.

Iste, doplnky môžu našu stravu vylepšiť, najmä pokiaľ suplementujeme to, čo v strave najčastejšie chýba – omega-3 mastné kyseliny, vitamín D či horčík a zinok. No ani celé hrste doplnkov výživy nikdy nevyvážia nesprávnu stravu.

Diéty nefungujú, zmeniť treba životný štýl

Diéty nie sú efektívne. To je jednoduchý fakt.

Môžu viesť ku krátkodobým výsledkom (redukčné diéty), no akonáhle sa vrátite k svojim predchádzajúcim stravovacím návykom,  vaše telo to na sebe prejaví. A ešte pridá.

O jo-jo efekte sa už toho napísalo veľa. Väčšina ľudí, ktorí schudia prebytočné kilá redukčnou diétou, sa k svojej „prirodzenej“ hmotnosti krátko po skončení diéty vráti.

Z tohto dôvodu je jedinou rozumnou dlhotrvajúcou a udržateľnou metódou chudnutia zmena životného štýlu.

Najzdravšie jedlo je to najmenej spracované

Čím viac sa industrializoval proces výroby potravín, tým sa ich kvalita znižovala. Počas úpravy potravín sa stráva veľké množstvo živín.

Fabriky potraviny nie len zbavujú nutrientov, ale dokonca do nich pridávajú  cukor, transmastné tuky a jednoduché sacharidy. Nič dobré.

Takto spracované jedlo navyše býva plné konzervantov, farbív a iných chemikálií, aby dlhšie vydržalo a pôsobilo atraktívnejšie. Väčšina týcht chemikálií však nikdy nebola skúmaná z hľadiska vplyvu na ľudské telo počas celoživotnej konzumácie.

Najvýznamnejšie, čo môžete pre skvalitnenie stravy urobiť, je jesť „skutočné jedlo“, teda také, ktoré neprešlo továrňou.

Zdroj: http://authoritynutrition.com/top-10-nutrition-facts/

Komentáre

Related posts