Bezlepkové potraviny: nie sú zdravšie, no zato sú oveľa drahšie

Bezlepkové potraviny

Ak nie ste morbídny fanúšik suchárov, preferovaním bezlepkových potravín si skôr ublížite, než pomôžete. Navyše si za to aj priplatíte, tvrdí nová štúdia z University of Hertfordshire.

Štúdia porovnávala 1724 potravín v desiatich rôznych kategóriách. Všímala si ich nutričný obsah a cenu. S výnimkou kategórie suchárov obsahovali bezlepkové ekvivalenty viac tuku, soli a cukru, a menej vlákniny i bielkovín ako ich náprotivky s lepkom.

Bezlepkové potraviny sú VŽDY lepšou voľbou, ak trpíte celiakiou. Bezlepková strava je totiž jedinou dostupnou liečbou. Ak celiakiou netrpíte, alebo nemáte zvýšenú citlivosť na lepok (diagnostikovanú odborníkom, nie pocitom), štúdia nevidí žiadne nutričné benefity bezlepkových potravín. Skôr naopak. Celkový obsah tuku napríklad bol v bezlepkovom chlebe viac než dvojnásobný oproti bežnému chlebu. A nie, vo väčšine prípadov nejde o zdravé tuky.

Neodôvodnená bezlepková diéta tvrdo zaútočí aj na peňaženku. Štúdia spočítala, že bezlepkové ekvivalenty potravín stoja o 159% viac než bežné potraviny. Ak sa pre bezlepkovú stravu rozhodujete dobrovoľne a môžete „prehltnúť“ jej vyššiu cenu, je to na vás. No pre celiatických pacientov je cena vážnou starosťou – môže rozhodnúť o tom, či sa budú liečiť, alebo ušetria.

Rozdiel medzi bezlepkovým a bežným chlebom bol najvýraznejší. Medián cien bezlepkového chleba bol viac než štvornásobne vyšší než pri bežnom chlebe.

V marci minulého rolu zverejnená štúdia z Harvard University, v ktorej sledovali výskumníci viac než 200-tisíc ľudí tridsať rokov, zistila,že skupina ľudí s najvyšším príjmom lepku má o 13% nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky II. typu než skupina ľudí s najnižším príjmom lepku. Aj keď šlo o observačnú štúdiu a teda nejde o dôkaz, že bezlepková strava zvyšuje riziko cukrovky, štúdia naznačila, že klasické potraviny s lepkom sú správnou voľbou, ak nie ste celiatik, prinajmenšom aspoň ako zdroj dôležitej vlákniny.

Zdroj: http://www.coachmag.co.uk/nutrition/7260/gluten-free-foods-are-not-healthier-but-they-are-more-expensive

Komentáre

Related posts