Ako vplývajú umelé sladidlá na inzulín a krvný cukor?

Umelé sladidlá, krvný cukor a inzulín

Cukor patrí medzi kontroverzné potraviny. Jeho obmedzenie či úplné vylúčenie zo stravy preukázateľne zlepšuje zdravie a pomáha schudnúť. Ako sa ale sladkého cukru zbaviť? Jednou z možností sú umelé sladidlá. Nájdu sa však hlasy, ktoré tvrdia, že aj umelé sladidlá majú vplyv na metabolizmus. Dokonca vraj umelé sladidlá zvyšujú hladinu krvného cukru aj inzulínu, podobne ako cukor, ktorý majú nahradiť.

Pozrime sa očami vedy na to, či je to naozaj tak.

Čo sú umelé sladidlá?

Umelé sladidlá sú syntetické chemikálie, ktoré stimulujú receptory sladkej chute na jazyku. Často sa nazývajú aj nízkokalorické či nenutričné sladidlá. Umelé sladidlá pridávajú potravinám sladkú chuť bez toho, aby pridali ďalšie kalórie. Aj preto sa potraviny s umelými sladidlami predávajú ako „zdravé“ či „diétne“ potraviny.

Umelé sladidlá sa dajú nájsť všade, od nápojov, cez dezerty, až po koláče do mikrovlnky. Nájdeme ich dokonca aj v nepotravinovom tovare – zubných pastách či žuvačkách.

Medzi najčastejšie umelé sladilá patria aspartám, sacharín, acesulfám draselný a sukralóza.

Čo spôsobuje nárast krvného cukru a inzulínu?

Náš organizmus používa prísne kontrolovaný mechanizmus na to, aby udržal hladinu cukru v krvi stabilnú. Množstvo krvného cukru (glykogénu) sa zvyšuje, keď jeme potraviny s obsahom sacharidov. Zemiaky, cestoviny, pečivo, koláče a sladkosti patria medzi potraviny s vysokým podielom sacharidov. Keď ich trávime, sacharidy sa štiepia na cukry a prenikajú do krvného obehu, čím spôsobia zvýšenie množstva krvného cukru.

Zvýšenie hladiny krvného cukru automaticky spôsobí vylúčenie inzulínu do obehu. Inzulín je hormón, ktorý sa správa ako kľúč. Umožňuje krvnému cukru „opustiť“ krv a vojsť do buniek, kde sa ukladá ako zdroj energie – tuk.

Keď sa hladina krvného cukru zníži, pečeň uvoľní uložený cukor, aby sa hladina stabilizovala. To nastáva v čase hladu, napríklad počas spánku.

Jestvujú teórie, podľa ktorých umelé sladidlá tento proces ovplyvňujú.

– Inzulín sa uvoľňuje ako odpoveď na sladkú chuť, nie na cukor v krvi
– Časté používanie umelých sladidiel mení rovnováhu črevných baktérií. To spôsobuje rezistenciu buniek na produkovaný inzulín, čo vedie ku zvýšenej hladine krvného cukru aj inzulínu

Zvyšujú umelé sladidlá hladinu krvného cukru?

Umelé sladidlá z krátkodobého hľadiska množstvo cukru v krvi neovplyvňujú. Aj keď vypijete plechovku diétnej koly, vaša hladina krvného cukru sa nezmení.

V roku 2014 izraelskí výskumníci zaujali médiá, keď spojili umelé sladidlá so zmenami v črevných baktériách. Keď myši jedenásť týždňov kŕmili umelými sladidlami, zmenila sa ich črevná mikroflóra, čo spôsobilo nárast hladiny krvného cukru.

Keď výskumníci implantovali tieto baktérie iným myšiam, rovnako pozorovali nárast hladiny cukru v krvi. Vedci dokázali tento nárast aj zvrátiť – opätovným návratom črevnej mikroflóry do normálu.

Tieto výsledky však neboli testované ani replikované na ľuďoch. Existuje len jedna observačná štúdia na ľuďoch, ktorá predpokladá spojenie medzi konzumáciou aspartámu a črevnými baktériami. Dlhodobý vyplv umelých sladidiel na ľudí je zatiaľ neznámy.

Teoreticky je možné, že umelé sladidlá dokážu zvýšiť hladinu cukru negatívnym ovplyvňovaním črevných baktérií, no dôkazy o tom chýbajú.

Zvyšujú umelé sladidlá hladinu inuzlínu?

Štúdie vplyvu umelých sladidiel na množstvá inzulínu majú rôzne výsledky. Líšia sa aj v závislosti od skúmaného umelého sladidla.

Sukralóza
Štúdie na zvieratách i ľuďoch naznačujú spojenie medzi konzumáciou sukralózy a zvýšenou hladinou inzulínu. V jednej štúdií dostávalo 17 účastníkov buď sukralózu alebo vodu a následne absolvovalo test glukózovej tolerancice.

Tí jedinci, ktorí zjedli sukralózu, mali o 20% vyššiu hladinu inzulínu. Tiež sa pomalšie tohto inzulínu z tela zbavovali. Výsledky sú však pri rôznych štúdiách naozaj pestré a iné štúdie na ľuďoch už tento efekt nepotvrdili.

Aspartám
Aspartám je zrejme najznámejšie a najkontroverznejšie umelé sladidlo. Štúdie aspartámu však nikdy nespojili jeho konzumáciu so zvýšenou hladinou inzulínu.

Sacharín
Vedci skúmali aj to, či stimulácia receptorov sladkej chuti v ústach sacharínom môže viesť k zvýšeniu hladiny inzulínu. Výsledky boli zmiešané.

Jedna štúdia zistila, že vyplachovanie úst roztokom sacharínu (bez prehĺtania) spôsobuje zvýšenie hladiny inzulínu. Iné štúdie však tento efekt nezaznamenali.

Acesulfám draselný
Skrátene acesulfám-K môže zvýšiť hladinu inzulínu u hlodavcov. V jednej zo štúdií po injekčnej aplikácií veľkého množstva acesulfámu-K narástlo množstvo inzulínu v krvi potkanov o 114 až 210%.

Vplyv acesulfámu-K na inzulín u ľudí sa však zatiaľ v štúdiách zachytiť nepodarilo.

Zhrnutie

Efekt umelých sladidiel na hladinu inzulínu vyzerá byť variabilný a výsledky neumožňujú urobiť žiaden záver. Vplyv umelých sladidiel totiž môže byť individuálny.

Nateraz neexistujú žiadne kvalitné ľudské štúdie, ktoré by umožnili definitívne zistiť vplyv sladidiel na vylučovanie inzulínu.

Môžem používať umelé sladidlá aj pri cukrovke?

Diabetici majú abnormálnu kontrolu cukri v krvi kvôli nedostatku inzulínu a/alebo inzulínovej rezistencii. Z krátkodobého hľadiska umelé sladidlá krvný cukor nezvýšia, narozdiel od „normálneho“ cukru. Preto je ich užívanie pre diabetikov bezpečné.

Následky dlhodobého užívania umelých sladidiel však zatiaľ preskúmané neboli.

Treba sa umelým sladidlám vyhýbať?

Umelé sladidlá sú regulačnými orgánmi považované za bezpečné. Zároveň však tieto orgány uvádzajú, že zdravotné tvrdenia a bezpečnosť dlhodobého užívania sladidiel vyžadujú viac výskumu.

Ak by aj umelé sladidlá neboli rovno „zdravé“, sú prinajmenšom oveľa „menej zlé“ než rafinovaný cukor. Ak ich jete v rámci vyváženej a zdravej stravy, neexistuje žiaden presvedčivý dôkaz, že by ste s tým mali prestať.

Ak však máte obavy, môžete si vybrať radšej prírodné sladidlá (stévia), alebo sa so sladkou chuťou potravín rozlúčiť.

Zdroj: https://authoritynutrition.com/artificial-sweeteners-blood-sugar-insulin/

Komentáre

Related posts