7 potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť za každú cenu

Obilniny a cukor a umelé sladidlá

Poznáte to. Jete zlé veci, po ktorých sa cítite zle a navyše aj zle vyzeráte. Navyše spôsobujú aj zdravotné komplikácie. Keksy, sladké pečivo, kola… Urobili sme pre vás zoznam siedmich potravín, ktorým by ste sa mali vyhýbať ako čert krížu. Najmä vtedy, keď chcete mať dlhý a kvalitný život.

Cukor a vysokofruktózový kukuričný sirup

Zrejme nie ste prekvapení, že vidíte cukor na prvom mieste tohto zoznamu. V posledných dekádach sme až príliš blízkymi svedkami toho, že cukor poskytuje len nadbytok prázdnych kalórií bez akejkoľvek nutričnej hodnoty. To je však len špička ľadovca.

Nové dáta ukazujú, že cukor súvisí s najrozšírenejšími civilizačnými ochoreniami: obezitou, cukrovkou, srdcovocievnymi ochoreniami a dokonca aj rakovinou (1, 2, 3, 4, 5).

Nedávna štúdia odhalila, ako z cukru priberáme. Kalórie z fruktózy (tvorí 50% cukru) nás vôbec nezasýtia ani nevyživia, len sa uložia (6) . A existuje dôvod, prečo je také náročné cukru sa úplne vzdať. Je totiž silne návykový a pri jeho vynechaní začíname pociťovať rovnaké príznaky ako pri odvykaní si od drog (7, 8).

Stimulovaný apetít a návykovosť, ktoré vedú k prejedaniu sa a priberaniu. To je recept na nešťastie.

Obilniny – najmä tie s lepkom

Existuje dosť dôkazov, že aj ľudia, ktorí netrpia celiakiou, reagujú zle na jedlá s obsahom lepku. A áno, týka sa to aj „zdravých“ celozrnných potravín, ktoré v skutočnosti až také zdravé nie sú. Jedna zo štúdií preukázala, že strava bohatá na celozrnné produkty môže zvýšiť množstvo malých, hustých častíc LDL („zlého“) cholesterolu až o 60% (9).

Celozrnné výrobky majú taktiež často vysoký glykemický index, ktorý vedie k výkyvom v hladine krvného cukru. To spôsobuje naše chute na sladké a prejedanie sa (10).

Hromadia sa dôkazy, že gluténová senzitivita je v populácii celkom bežná. Glutén môže mať negatívne efekty na trávenie a celkové zdravie aj u jedincov, ktorí nemajú celiakiu (11, 12, 13, 14).

Štúdie nízkosacharidových diét (ktoré eliminujú cukor a škroby ako obilniny) dospievajú k záverom, že ľudia trpiaci obezitou a metabolickými poruchami by zo svojej stravy mali vylúčiť všetky obilniny, keďže sú hlavným zdrojom sacharidov v strave (15, 16).

Ak cvičíte a nemáte dôvod zhadzovať kilá, nemusíte sa vzdávať zdravších, bezlepkových obilnín, napríklad ryže alebo ovsa. Obilniny neobsahujú žiadne esenciálne živiny, ktoré by sme nedokázali v oveľa väčšom množstve získať zo živočíšnej potravy alebo zo zeleniny.

Trans tuky

Trans tuky, známe aj ako hydrogenované (stužené) alebo čiastočne hydrogenované tuky, sú nenasýtené tuky, ktoré boli chemicky hydrogenované, aby vydržali v tuhom skupenstve aj pri vyšších teplotách a najmä preto, aby vydržali dlhšie na pultoch.

Proces hydrogenácie vyžaduje plynný vodík, vysoký tlak a nie je zrovna prírodný. Je až magické, že takéto chemicky vytvorené tuky z fabrík sa vôbec začali predávať ľuďom na konzumáciu.

Trans tuky zvyšujú množstvo LDL cholesterolu („zlého“ cholesterolu) a znižujú množstvo dobrého, HDL cholesterolu. Ďalej zväčšujú množstvo abdominálneho tuku a môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy (17, 18, 19).

Rastlinné oleje

Často vyobrazované ako zdravé, rastlinné oleje (sójový, kukuričný) sú pre človeka úplne cudzie, keďže počas celej evolučnej histórie sme k nim nemali prístup. Tieto tuky obsahuju nadbytok omega-6 mastných kyselín. Telo však pre správnu funkciu potrebuje správny pomer omega-6 ku omega-3 pre zaručenie optimálneho fungovania.

Konzumácia priveľkého množstva omega-6 a nedostatok omega-3 vedie k zápalom, hlavnej príčine moderných zdravotných problémov. Polynenasýtené tuky navyše veľmi ľahko podliehajú oxidácii, keďže obsahujú veľa reaktívnych dvojitých väzieb. Sústavná konzumácia rastlinných olejov vedie k chronickým zápalom, kardiovaskulárnym ochoreniam a dokonca aj rakovine (20, 21, 22, 23, 24).

Umelé sladidlá

Aj ingredience, ktoré neobsahujú žiadne kalórie, môžu nášmu organizmu uškodiť. Týka sa to najmä umelých sladidiel.

Konzumácia niektorých umelých sladidiel má silnú a konzistentnú asociáciu s predčasnými pôrodmi a rôznych ochoreniami metabolizmu, obezitou a cukrovkou II. typu (25, 26, 27). Epidemiologické štúdie nedokázali, že umelé sladidlá spôsobujú tieto ochorenia, ale kým nemáme dostatok dôkazov z kontrolovaných štúdií, je zrejme bezpečnejšie vyhýbať sa umelým sladidlám v čo najvyššej miere.

Ak potrebujete nejaké jedlo dosladiť, skúste napríklad prírodné sladidlo stévia, ktoré zlepšuje glykemickú kontrolu u cukrovkárov a znižuje krvný tlak (28, 29).

Všetko s prívlastkom „nízkotučné“ alebo „diétne“

Niektorí marketéri, pracujúci pre výrobcov sladkostí, fast foodu a iného nehodnotného jedla, sú jednoducho klamári. A darí sa im. Stačí sa pristaviť pri regáloch so „zdravými“ či „diétnymi“ potravinami v najbližšom supermarkete. Zloženie týchto „zdravších“ alternatív potravín je často úplne identické so zložením ich „nezdravých“ dvojníkov. Čo však predáva je spojenie „nízkotučné“ (v skutočnosti skôr „viac cukru“), „celozrnné“ (skôr dofarbené karamelom) či „pre diabetikov“ (klasický cukor je nahradený glukózovým sirupom).

Čítajte si preto pri každom nákupe balených potravín zloženie a nenechajte sa oklamať sloganmi a označeniami od výrobcu.

Priemyselne spracované potraviny

Potraviny, ktoré sú pri výrobe komplikovane spracovávané, majú často nízku výživovú hodnotu a obsahujú nezdravé prísady a umelé farbivá, sladidlá, ochucovadlá.

Ak zloženie potraviny obsahuje päť a viac ingrediencií, prípadne také, ktorým nerozumiete, pravdepodobne nie je táto potravina zdravá a vhodná. Skutočné potraviny totiž nepotrebujú dlhý zoznam ingrediencií.

Jednoduché pravidlo, ktoré je dobré si v obchode pamätať: „Ak to vyzerá byť vyrobené vo fabrike, nejedzte to“.

Zdroj: http://authoritynutrition.com/7-unhealthy-foods-to-avoid/

Komentáre

Related posts

Leave a Comment